Pro Democrația recrutează observatori pentru referendum. Propunerea asociației: numărarea buletinelor de vot nefolosite în prima zi

Asociaţia Pro Democraţia  Club Braşov a lansat  un apel public către cetățenii interesați ca procesul de vot în cadrul referendumului din data 6-7 octombrie să fie unul corect, să se înscrie ca observatori, cu atât mai mult cu cât nu va fi folosit sistemul de monitorizare electronică, fapt ce crește riscul fraudării votului.  Cetățenii interesați, de peste 18 ani și cu drept de vot, ce nu fac parte dintr-un partid politic, se pot înscrie pe site-ul http://www.apd.ro/ro_RO/clubapd-cnc/inscriere-observator-pentru-referendum-din-6-7-octombrie-2018. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 4 octombrie. 

Observarea „Referendumului pentru familie” nu va fi o sarcină tocmai ușoară, având în vedere că scrutinul se va defășura timp de două zile. Ba mai mult, potrivit reprezentantei Pro Democrația, Mariana Țînțărean, „chiar dacă mai este o singură săptămână până la referendum, nu a fost transmisă nici o procedură privind desfășurarea acestui scrutin”.

„Vom avea o echipe de câte 2 observatori, fiecare dintre ele urmând a verifica, în medie, 10 secții. Va trebui observată închiderea secțiilor în prima și a doua seară.  De asemenea, după ce se închide secția de vot în prima seară, ar trebui numărate buletinele de vot nefolosite”, a declarat Mariana Tînțărean. 

Totodată, Asociația Pro Democrația va monitoriza și „campania electorală” premergătoare referendumului. De altfel, deja reprezentanții au început să primească semnale că modul în care se desfășoară campania prin care românii sunt îndemnați să voteze „Da” pentru modificarea Constituției nu este chiar în regulă.

„Au apărut corturi neasumate de nimeni, pe care sunt afișe cu îndemnul «Apără copiii României», ceea ce nu este normal. De asemenea, au apărut deja afișe prin care se încuraja votul pentru referendum, în școli sau grădinițe. Cerem să nu se permită instituțiilor de stat săe facă propagandă referendumului. Noi vom monitoriza «campania electorală» și vom sesiza instituțiilor abilitate toate neregulile”, a declarat președintele Asociaţia Pro Democraţia  Club Braşov, Radu Hossu. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.