Propunere de reamenajare a pietonalului din Răcădau: spațiu cu „râu verde” și oglinzi de apă

Pietonalul din Răcădău va avea o nouă față în următorii ani, planul municipalității brașovene fiind să reamenajeze acest spațiu, acum „inert”, transformându-l dintr-unul de tranziție, într-unul de petrercere a timpului liber, pentru relaxare.  

Pietonalul din cartier, care pornește din strada Tâmpei a fost amenajat în anii 80, odată cu restul cartierului Răcădău. Zona a fost gândită, în principal, ca un centru de cartier cu spații comerciale. Acum, după mulți ani de la construire, pietonalul arată ca un loc abandonat,  mult prea betonat pentru a fi utilizat ca un spațiu de relaxare. Zona este de mai mult timp pe lista locurilor „de reamenajat”, iar în ultimul timp, specialiști ai primăriei și externi, dar și cetățenii din zonă au încercat să pună la punct un proiect pentru transformarea pietonalului într-un spațiu multifuncțional. Proiectul este acum în stadiul de concept, fiind definite principiile care vor sta la baza reamenajării, ideea fiind ca pietonalul să fie un loc „viu” și multifuncțional.

Cum percep locatarii acest loc 

Printre altele, pentru a se identifica cele mai bune soluții, a fost realizată chiar și o cercetare sociologică și observații în teren, iar prin ambele metode s-a ajuns la concluzia că locatarii din zonă își doresc ca pe acest pietonal să fie mai multă verdeață și umbră. Tot în urma acestor cercetări a rezultat faptul că pantele existente pe pietonal au mai degrabă un decorativ, fiind folosite mai mult de bicicliștii amatori de senzații tari, decât de persoanele din categorii defavorizate, care ar avea nevoie de ele, iar cele două fântâni arteziene (dintre care una nu funcționează) sunt, la fel, decorative.

 Mici ochiuri de apă „interactive”

Conform conceptului privind reamenajarea pietonalului, principalele intervenții ar urma să se realizeze în zona centrală, laturile pietonalului, cu o lungime de peste 300 de metri și o lățime de peste 30 de metri urmând fi destinate tranzitului și accesului la imobile.

Una dintre principalele intervenţii pentru reamenajarea pietonalului din Valea Cetăţii presupune crearea unor insule verzi, care să dea impresia unui „râu verde”, care „curge” dinspre Parcul Ursului.  Mai exact, se ia în calcul inserarea unor insule verzi, cu jardiniere, în paralel cu folosirea unui paviment mai permeabil care să anuleze cantitatea mare de căldură atrasă în prezent beton. De acea este luată în calcul și aducerea unor arbori. 

Apa, va fi și ea prezentă, și nu doar în fântânile arteziene „inerte”. Astfel, pe lângă refacerea celor două fântâni  (cea dinspre Parcul Ursul și cea dinspre strada Tâmpei), vor fi create şi „oglinzi de apă”, cu o adâncime mică, astfel să permită  o interacţiune directă a oamenilor. Una dintre idei este ca acestea să fie pe centrul pietonalului, sub forma unor izvoraşe.

Rampe funcționale și jardiniere „reciclate”

 Realizate după standardele „epocii de aur”, când modelul dominant în societate era omul perfect sănătos „multilateral dezvoltat”, iar persoanele cu nevoi speciale erau marginalizate și „ascunse”, rampele de acces realizate în pietonal nu pot fi folosite acum de persoanele cu care se deplasează cu ajutorul scaunelor rulante. Pentru a rezolva această problemă, specialiștii care au pregătit conceptul de reamenajare a pietonalului au propus corectarea înclinației rampelor, astfel încât acestea să poată fi folosite de mai multe categorii de persoane, de la cele cu dizabilități, la mamele care ies cu copiii în cărucioare.

 De asemenea, urbaniştii care au pregătit acest concept propun și o regândire a mobilierului urban, una dintre soluții fiind  „reciclarea”  celui existent, în calcul fiind luată transformarea jardinierelor dinspre strada Tâmpei în băncuțe.   

Spați generoase, pentru evenimente

Cele două capete ale pietonalului au fost gândite  de specialiștii care lucrează la proiectul de reamenajare ca „anticamere”. Aici ar urma să se realizeze mici amfiteatre care să permită organizarea unor evenimente în aer liber.

Dintr-un loc de tranzit într-unul de relaxare

Plan de reamenajare a pietonalului din Răcădău este într-o fază incipientă, specialiştii în urbanism şi arhitectură din Primăria Braşov dar şi din spaţiul privat estimând că lucrările se vor realiza etapizat, primul segment vizat fiind capătul dinspre strada Tâmpei. Până acum au fost definite principiile, iar în perioada următoare vor fi elaborate documentaţiile tehnice și se vor depune dosarele în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor necesare.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a declarat că  aceasta este „prima intervenţie majoră asupra unui pietonal din oraş şi tocmai de aceea am ţinut să se facă în baza opiniei specialiştilor dar şi în baza opiniei cetăţenilor din zonă, aceștia fiind principalii beneficiari.  Prin această reamenajare, pietonalul nu va mai fi doar un loc de tranzit, ci şi un loc în  care membrii comunităţii vor veni să petreacă timp liber. Iar cu insulele verzi şi cu oglinzile de apă, vom avea şi zone în care oamenii vor putea veni efectiv ca să se relaxeze”.

Reprezentanții municipalității nu au putut estima un termen clar pentru începerea lucrărilor, însă au precizat că anul viitor, cu siguranță, în bugetul local vor fi prevăzute sume pentru acest proiect. 

**

Cartierul Valea Cetății este ultimul din Brașov proiectat și construit de la zero în Brașov în „epoca de aur”. Zona rezidențială a fost proiectată astfel încât să crească calitatea vieții locatarilor, la momentul respectiv fiind prevăzut în zonă inclusiv un lac și alte amenajări. Ulterior însă, s-a ajuns la ideea că ar fi un cost mult prea mare, așa că la momentul construcției cartierului, s-a renunțat la mai multe lucrări, iar aceasta a fost una dintre ele. De altfel, și când s-au construit unele blocuri au mai fost tăiate din cheltuieli, iar efectele s-au văzut. De exemplu, anul trecut s-a ajuns la situația de anul trecut, când blocul de pe Strada Molidului a fost evacuat, după ce apele pluviale au săpat o grotă sub imobil.

1 Comentariu

  1. Buna ziua! Locuiesc in str. Jepilor nr. 2 si observ ca s au reluat lucrarile la reamenajarea Pietonalui .Rugamintea mea si a altor locuitori din zona este sa plantati multi pomi sa faca umbra , multa verdeata si va rog sa plantati si cativa brazi , acestia fiind verzi si iarna , care pot fii impodobiti de sarbatorile de CRACIUN . Chiar daca suntem in perioada de pandemie este bine sa avem sperante si sa gandim in viitor.Va doresc sanatate si spor in ceeace faceti .Va multumesc ! poate impaduriti si Parcul Trandafirilor este mare nevoie de umbra .Acele garduri verzi din parc ar trebui indepartate , nu sunt cu folos .Pe toate aleele cu banci plantati pomi cu coroana mare pentru aface umbra .Multumesc !

Dă-i un răspuns lui mihaescu veronica Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.