FOTO. Școala gimnazială nr. 27 Brașov, prima din România cu un atelier de imprimare 3D, pentru elevi

La Școala Generală nr. 27 „Anatol Ghermanschi” din Brașov, elevii învață să creeze obiecte digitale, pe care apoi le vor vedea în realitate cu ajutorul imprimării 3D. Inițiativa face parte din programul PhotoShop, un program pilot finanțat din Fondul Științescu Brașov. 62 de elevi de clasa a VII-a s-au înscris gratuit la cursul care se desfășoară după ore pe parcursul a cinci săptămâni.

Clasele se desfășoară în trei grupe de maxim 25 de copii în laboratorul de informatică al școlii, fiecare cursant având la dispoziție un computer pentru a crea individual, dar și în echipă. Mentori în acest proiect sunt Alexandru Drobre și Alina Floroi, care după ce vor ține cele 5 săptămâni de curs cu elevii și profesorii, vor preda ștafeta acestora din urmă, pentru a-l continua. 

Proiectul este implementat de către Asociația Laborazon alături de 3D DOT, pe baza unei metode originale dezvoltate de către mentorii Alexandru Dobre și Alina Floroi. 

Alexandru Dobre, mentor în 3D printing, are un master în sociologie și unul în antreprenoriat și inovare, obținute în Danemarca, Copenhaga și Statele Unite. Întors în Brașov, a deschis o companie care se ocupă de 3D Printing. El deține cunoștințe de prototipare în programe de creație 3D și stăpânește procesul de fabricație cu ajutorul imprimantelor 3D.

Alina Floroi, mentor de marketing, este co-fondator al Laborazon, care a operat primul maker space din Brașov. Printre proiectele realizate, care au implicat elevi, se număra „Laborazon Mobil”, „Facem teatru de păpuși” si „Celest – expoziție de instalații interactive”.

În cadrul celor două ore săptămânale, cursanții se familiarizează cu tehnologia imprimării 3D, învață despre geometria în spațiu cu ajutorul Tinkercad, un program de design dedicat copiilor și se familiarizează cu noțiuni de marketing. Un alt câștig este că învață să genereze idei și să lucreze în echipă, aptitudini de apreciat în orice domeniu, dar mai ales în industriile creative. La finalul proiectului, elevii vor prezenta obiectele cadrul unei expoziții. 

Victor Vijloli, directorul Școlii gimnaziale nr. 27:Este o șansă pentru elevii școlii noastre să aibă acces la cele mai noi metode de învățare. Vrem ca elevii noștri, alături de profesori, să fie la curent cu cele mai noi cunoștințe, utile în dezvoltarea personală și profesională”.

Proiectul este implementat în parteneriat de Laborazon, 3D DOT și Școala Generală nr. 27 Anatol Ghermanschi, grație unei finanțări de 14.000 lei din Fondul Științescu Brașov. În cadrul proiectului, elevii participă gratuit la aceste cursuri, iar laboratorul de informatică al școlii intră în posesia a patru imprimante 3D didactice.

Laura Popeea – Fundația Comunitară: „Noi suntem cei care creem punți între inițiatorii unor proiecte importante pentru comunitate și resursele comunității, pentru că încercăm să mobilizăm parteneri de pe ambele paliere. În România suntem 20 de fundații comunitare, iar în 18 dintre ele, Fondul Științescu este deja funcțional. La Brașov, programul este la cea de a doua ediție, după ce prima a fost un succes. La aceasta, am decis să ne îndreptăm spre proiectul de la Școala nr. 27 pentru că el înseamnă o combinație de design, marketing și print 3D, iar noi suntem bucuroși să avem alături de noi și un antreprenor, în persoana lui Alexandru Dobre“.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.