FOTO. Elevii de la Colegiul „Nicolae Titulescu“ învață design de produs, printing 3D și marketing, într-un curs susținut de Fondul Științescu Brașov

30 de elevi de la Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu“ învață design de produs și își pun în aplicare creativitatea dar și aptitudinite în domeniul IT, în cadrul programului ProtoShop Live, finanțat de Fondul Științescu Brașov. Proiectul aduce nou îmbinarea cunoștințelor tehnice de modelare și printare 3D cu cele de marketing și comunicare, puse în practică pentru companii locale. 



Peste 30 de elevi s-au arătat interesați să învețe print 3D

Alina Floroi, de la Asociația Laborazon, cea care pune în practică acest curs la Colegiul tehnic „Nicolae Titulescu“, spune că în cazul de față, deși și-au ropus să lucreze cu opt elevi, au ajuns să aibă o clasă de 30, de diferite niveluri, care crează, în echipem, câte un produs pentru șase compani locale ce s-au arătat dispuse să vină în acest proiect. În acest fel, dincolo de a învăța print 3D, marketing și comunicare, elevii au avut ocazia de a veni în contact direct cumpanii brașovene. Cursul a început în luna noiembrie și acum se apropie de final. Pe parcursul a 6 întâlniri a câte două ore, participanții au trecut prin etapele de formare a echipelor de lucru, desemnarea clientului și cunoașterea fișei de nevoi, cercetare, ideație, precum și modelare 3D în Tinkercad și marketing. În plus, până la sfârșitul cursului, elevii au devenit confortabili cu vorbirea în public pentru prezentarea ideilor. Aceștia își vor prezenta produsul pe 19 februarie, cu ocazia unui eveniment organizat în sala festivă a școlii, unde vor fi invitați clienții, colegii, familiile și prietenii.

„Ne-am gândit că pentru elevii de liceu ar fi relevant să intre în contact pe viu cu lumea profesională și să acționeze ca un start-up pentru a avea o experiență de orientare în viață”, spune Alina Floroi, mentorul de marketing, de la Asociația Laborazon.

Clienții care au acceptat să facă parte din proiect sunt: BeClockWise (Tudor Petrican), ArtOneZero (Mara Oprișiu), Rosebonbon (Beti Piscureanu), Ask4IT (Eduard Ziriakus Gălan), Atos (Ovidiu Oprea), FlyCoffee (Manole Manolache).

Mentorul de modelare 3D este absolvent al colegiului

Elevii au avut șansa să intețe ProtoShop, alături de Alexandru Dobre, care până acum a avut mai multe expoziții de produse 3D și cursuri cu elevii din școlile brașovene.

„ProtoShop este mai mult decât un curs despre modelare și printare 3D. Este un curs despre cum să dezvolți o idee și să o prezinți lumii, cu provocările legate de lucrul în echipă și adaptarea la cerințele pieței”, spune Alexandru Dobre, de la 3D DOT, mentorul de modelare 3D și imprimare tridimensională.

Alex Dobre este fost elev al Colegiului Nicolae Titulescu, acesta fiind, de altfel, și unul dintre motivele care l-au făcut să se îndrepte cu acest proiect, spre unitatea de învățământ pe care a absolvit-o. „Alexandru Dobre  a revenit în școală cu acest proiect. Noi dorim să pregătim elevi cu simț antreprenorial și cunoștințele necesare viitorului lor, iar acest proiect ne dă această șansă”, spune Nicoleta Știucă, directorul școlii.

Fondul Științescu finanțează din nou cursul de ProtoShop

ProtoShop se află la a treia ediție, după cea organizată la Școala Generală nr. 27 anul trecut și la Făgăraș anul acesta. ProtoShop Live este implementat în parteneriat de Laborazon, 3D DOT și Colegiul „Nicolae Titulescu”, grație unei finanțări de 14.000 lei din Fondul Științescu Brașov. În cadrul proiectului, elevii participă gratuit la aceste cursuri, iar laboratorul de informatică al școlii intră în posesia a două imprimante 3D didactice și a unui număr de filamente pentru printare.



„Proiectul ProtoShop Live răspunde cu succes obiectivelor principale ale programului național Fondul Științescu, cultivând curiozitatea, gândirea critică, lucrul în echipă, inițiativa și antreprenoriatul. Din perspectiva Științescu, sărbătoarea este pe toate planurile: tinerii au ocazia să experimenteze în domenii STEAM dezvoltându încrederea în sine, echipa de implementare împărtășește propria pasiune formând noi competențe, iar comunitatea în ansamblul ei susține financiar și clădește parteneriate cu viziune”, spune Ruxandra Nițu, managerul Fondului Științescu Brașov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.