Lansarea acestui instrument vine în contextul în care n rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut în ultimii ani societatea civilă: în 2016, aproximativ 40% din cazurile investigate de autorități au fost sesizate de societatea civilă, iar în 2017 au existat județe în care persoanele preocupate de soarta pădurilor au descoperit mai multe infracțiuni decât Jandarmeria, Poliția și gărzile forestiere, susțin reprezentanții Greenpeace.
„Din păcate, Ministerul Apelor și Pădurilor nu a continuat dezvoltarea și îmbunătățirea instrumentelor digitale, precum Radarul Pădurii și Inspectorul Pădurii, pentru a eficientiza controlul activităților silvice. Așadar, facem din nou treaba ministerului și lansăm un instrument eficient, o aplicație de telefon prin care cetățenii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor satelitare, pot raporta din teren cazuri suspecte de tăieri și pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, spune Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.
Forest Guardians este prima aplicație pentru mobil realizată de Greenpeace România, dezvoltată cu ajutorul MReady, și este disponibilă, momentan, doar pentru pentru utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android, urmând ca în săptămânile următoare să fie lansată și varianta iOS.
**
Brașovul are peste 49.000 de hectare de păduri virgine sau potențial virgile, conform unui studiu al Greenpeace
În Brașov, Greenpeace a identificat 49.601 hectare de păduri virgine sau potențial virgine, conform unui studiu realizat în 2017, împreună cu Universitatea Eberswalde, din Germania, și Universitatea Al. I. Cuza, din Iași. Analiza arată că cea mai mare densitate de păduri virgine potențiale se află în situl Natura 2000 Făgăraș.
În ceea ce privește zona din jurul Brașovului, pe hartă se regăsesc cu suprafețe de păduri virgine potențiale, Muntele Tâmpa (două zone greu accesibile, una pe versantul dinspre Centrul Vechi, iar cealaltă pe versantul dinspre Strada Molidului). Păduri potențial virgine au fost identificate de Greenpeace și pe Masivul Postăvarul (între Timișul de Sus și Timișul de Jos), dar și pe Piatra Mare. (DETALII și harta AICI)
Fii primul care comentează