Hotelurile din Poiana Brașov „ascund gunoiul sub preș“ ca să nu plătească servicii de salubrizare. Primăria amenință că le închide

Societățile comerciale, hotelurile și restaurantele din Poiana Brașov sunt constrânse de Primărie și de operatorii de salubritate să predea gunoaiele și să nu le mai depoziteze în pădure, în lac sau pe unde apucă. În urma campaniei de curățare a lacului din Poiana Brașov, când în apă s-au găsit tot felul de gunoaie care nu aveau ce căuta acolo – de la deșeuri de construcții (gresie, faianță, moloz), la mobilier vechi și saltele – Municipalitatea și operatorii de curățenie din Brașov au început o monitorizare a zonei, pentru a observa câte dintre societățile au contracte de salubrizare și cum fac depozitarea. 

Iar surprizele nu au întârziat să apară.

Există 23 de societăți comerciale care nu au niciun fel de contracte de salubrizare. Dintre acestea, 9 dețin câte o unitate de cazare, iar una deține două pensiuni. Din cele 11 unități de cazare, cinci au și restaurant, deci produc deșeuri și, în mod normal, în cantitate deloc neglijabilă. De asemenea, 4 restaurate și baruri nu au niciun contract de salubrizare pentru ridicarea deșeurilor, două societăți care comercializează produse meșteșugărești și 7 magazine (farmacii, magazine de haine și alimentație publică)“, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea. 

De asemenea, există și 18  Persoane Fizice Autorizate și Intreprinderi Individuale fără contracte – 13 care comercializează produse meșteșugărești, 4 cu activități de cazare (un hotel).

Unele hoteluri care au totuși contracte de salubrizare declară cantități infime de deșeuri produse, chiar mai mici de cât ar produse o gospodărie sau un chioșc comercial. 

44 de societăți comerciale din Poiana Brașov au contracte la un operator și 28 la altul, dintre cei doi care asigură serviciile la nivelul municipiului. Dar și aici există surprize.

Unii au declarat că în acest an nu au produs nici măcar un metru cub de gunoi, deși vorbim, de exemplu, de un restaurant și un hotel în această situație. Există și situații în care o unitate de cazare declară că a produs mai puțin decât o persoană fizică. Mai precis, un hotel de 26 de camere a produs în medie,  jumătate de metru cub de gunoi pe lună. Aceeași cantitate a produs-o, în schimb, un chioșc“, a exemplificat Toarcea.

Centrul Olimpic din Poiană, o unitate de cazare de stat, având cu 51 camere, a declarat că a produs 37,66 mc/lună.

Comparativ, un alt hotel particular, cu o capacitate mai mult decât triplă – 185 de camere, a declarat că a produs 54,76 mc/lună, fără a lua în calcul și ceea ce au produs restaurantele. Alt hotel cu 212 camere a produs 121 mc/lună un hotel cu 30 camere – 4,5 mc/lună. O societate cu multe unități de cazare a declarat, de asemenea, 231 mc/lună, pe toate.

După această monitorizare, Municipalitatea spune că îi va chema la o discuție pe cei care fac afaceri în Poiana Brașov.

„Cei care nu au deloc au contracte, li se anulează autorizația de funcționare și Poliția Locală poate solicita închiderea ulterior, iar cei care nu raportează corect, dacă nu își reglează situația, vom propune Consiliului Local ca pe viitor să introducă taxa pe  o cantitate minimă de deșeuri, în funcție de sezon și cameră“, a precizat Sorin Toarcea. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.