Vor, nu vor, brașovenii vor fi „direcționați” către sistemul centralizat sau centralele de bloc. Altfel, ar putea plăti impozite mai mari

Până în anul 2022, Primăria Brașov vrea să aplice 20 de măsuri prin care să reducă emisiile de dioxid de carbon și a particulelor în suspensie, toate acestea fiind incluse în planul de îmbunătățire a calității aerului. Documentul a fost aprobat în ultima ședință de plen a Consiliului Local Brașov, după ce a fost avizat și de Agenția pentru Protecția Mediului Brașov.

Conform documentului amintit, cele mai importante surse de poluare din oraș sunt mașinile și centralele termice individuale, astfel că în plan sunt incluse măsuri ce vizează fluidizarea traficului rutier, dezvoltarea transportului în comun sau convingerea brașovenilor să se racordeze la sistemul centralizat, dar și „descurajarea” folosirii centralelor termice de apartament.    

Racordare la sistemul centralizat, cu bani de la bugetul local 

Astfel, în ceea ce privește sistemele de încălzire, prin planul de îmbunătățire a calității aerului se propune decontarea de către municipalitate a costurilor de branșare. Aplicarea măsurii este prevăzută a se implementa la nivelul  cartierelor Florilor  – Craiter, Est Zizin și Centrul Nou, unde mai sunt rețele funcționale”. În schimb, cartierul Tractorul nu este inclus în acest plan, chiar dacă în această zonă a început implementarea unui program de modernizare a rețelei de termoficare, investiție pentru care Primăria Brașov a obținut o finanțare nerambursabilă prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Dacă nu… 

Pentru brașovenii care nu sunt dispuși să se rebranșeze pe banii Primăriei, municipalitatea are în vedere aplicarea unei alte măsuri: „Impozitarea diferențiată în cazul deținătorilor de centrale termice de apartament, excepție făcând sistemele pe curent, pompe de căldură şi energie regenerabilă”. Altfel spus, cei care folosesc ca sursă de încălzite centralele termice pe gaz vor plăti mai mult.

De asemenea, Primăria Brașov vrea să încerce să limiteze numărul centralelor termice de apartament este prin includerea în  PUG să fie prevăzut obligativitatea ca în cazul locuințelor colective sau ansambluri imobiliare, acestea să fie deservite de centrale de bloc sau de cvatral.

În paralel cu aceste măsuri, în planul de îmbunătățire a calității aerului este prevăzută și continuarea programului de eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a instituțiilor publice aflate în patrimoniul municipalității.

Brașovul ar putea prelua modelul orașului Torino 

 Totodată, municipalitatea are în plan și preluarea unor măsuri propuse în orașul italian Torino. Astfel, în cazul în care, timp de  4 zile consecutive se depășește valoare de 50 µg-m3 a concentraţiei de PM10, măsurată în staţiile de monitorizare, pe baza verificărilor efectuate, ar putea interzisă utilizarea generatoarelor de căldură domestice alimentate cu lemn (în prezența unui sistem de încălzire alternativ).  

19 grade și „uși închise” în instituțiile publice

O altă propunere inclusă în planul amintit prevede impunerea unei temperaturi maxime de 19 grade Celsius, în instituțiile publice, cu excepția structurilor sanitare, în locuințe și în spații comerciale.  „Pentru a garanta această temperatură fără pierderi de energie și emisii suplimentare poluante este obligatorie închiderea ușilor”, se arată în plan.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.