Brașovul va avea 17 stații de încărcare a mașinilor electrice. Acestea vor costa aproape un milion de euro

Foto: Andrei Paul
După ce au au fost au fost emise certificatele de urbanism pentru stațiile de încărcare a vehiculelor electrice,  proiectul a fost avizat zilele trecute și de Comisia de Circulație a municipiului Brașov. Conform avizului amintit, în 7 locuri din oraș se vor amplasa 17 „prize” pentru încărcarea vehiculelor electrice sau a celor hibrid.
Staţiile cu încărcare rapidă, vor suporta încărcarea la curent continuu de 50 KW şi la curent alternativ de 22 KW. Dispozitivele vor fi echipate cu control de la distanţă şi vor fi operate individual sau integrat. Staţiile de 50 KW vor putea fi utilizate pentru „alimentarea” mașinilor care se încarcă în curent continuu (în principal Tesla), iar  racordul de 22 KW în curent alternativ va putea fi folosit, de exemplu, pentru încărcarea bateriilor mașinilor din gama Renault Zoe. 
Pentru acestă investiție, municipalitatea brașoveană are în plan să obțină o finanțare de la bugetul de stat, prin Administrația Fondului de Mediu, astfel că după ce vor elabora toate documentațiile tehnice, Primăria Brașov va depune și cererea de finanțare. Investiția este estimată la 4,367 milioane lei cu TVA inclus (aproape un milion de euro), iar în cazul obținerii finanțării, contribuția municipiului Brașov va fi de  326.443 de lei. 

 Unde se vor amplasa stațiile de încărcare 

  •  Parcarea multietajată de la Spitalul Militar „Regina Maria“ –  4 staţii
  • Terminalul RATBV de pe strada 13 decembrie – 3 staţii
  • Terminalul RATBV de la Stadionul Municipal – 3 staţii,
  • Livada Poștei – 2 staţii
  • Gara Braşov – 2 stații
  • Terminalului RATBV de la strada Poienelor – 2 staţii
  • Parcarea multietajată din Poiana de Jo – o staţie.  

 14 vehicule înmatriculate în municipiul Brașov 

Conform evidențelor municipalității brașovene, în Brașov sunt înmatriculate 14 vehicule electrice, dar numărul real al celor care circulă pe străzile orașului ar putea fi mult mai mare, având în vedere că, de multe ori, acestea sunt cumpărate în leasing, fiind înmatriculate în altă parte. 
 
La nivel național, potrivit unei statistici a Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme, în anul 2018 în România erau 1.003 vehicule electrice, cu 83,02% mai multe decât anul trecut, când erau înregistrate 548 de unităţi.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.