Lucrările de la Colegiul Național Unirea din Brașov, „în șah” din cauza unor oseminte descoperite de muncitori. Liceul este construit pe „o mină de aur” pentru arheologi

Foto: Primăria Brașov

Începute în luna iulie a acestui an și întârziate deja din cauza unor probleme descoperite la fundație, lucrările de modernizare a Colegiului Național Unirea sunt acum „în șah” din cauza unor oseminte descoperite când se făceau săpăturile pentru sistemul de drenaj  a apelor pluviale. 

Fragmentele osoase au fost descoperite miercuri seara, la o adâncime de trei metri, iar din acel moment lucrările au fost oprite. Joi, o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Primăriei Braşov, ai Poliţiei Române, ai Direcţiei de Cultură a Judeţului Braşov, dar şi din arheologul angajat de Primărie, au mers la faţa locului, pentru a evalua situaţia.  

„Deocamdată nu se știe dacă este vorba de oase umane, iar lucrările sunt suspendate în zona exterioară. Specialiștii vor face cercetări în acest sens. De asemenea, Direcția de Cultură a Județului a făcut demersurile la Ministerul Culturii, în vederea eliberării autorizaţiei de supraveghere arheologică a săpăturilor pentru toate lucrările exterioare. Lucrările vor continua în interiorul Corpului A, iar după obţinerea autorizaţiei de supraveghere arheologică vor fi reluate şi cele din exterior”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea. 

Corpul A al Colegiului Național Unirea este construit pe locul fostului șanț de apărare a cetății medievale a Brașovului, care a fost astupat după ce orașul a început să se extindă. Practic, având în vedere că în șanțul este posibil să fi fost o „groapă de gunoi” nu este exclus ca în timpul viitoarelor săpători să fie descoperite diverse obiecte. De altfel, pentru arheologi, fostele cimitire și fostele „gropi de gunoi” sunt adevărate mine de aur, din cauza densității mari de obiecte. 

Lucrările de la Colegiul Național Unirea nu sunt singurele a căror grafic a fost dat peste cap după ce au fost descoperite vestigii istorice. O situație asemănătoare a fost când s-a construit centrul SPA din fața aripii noi a Hotelului Aro Palace. Atunci au fost descoperite fragmente din zidurile de apărare, ale fostei cetăți, fiind nevoie de modificarea proiectului. 

De altfel, nu este exclus ca astfel de probleme să apară și în momentul în care vor începe lucrările la parcarea subterană de la Parcul Central Nicolae Titulescu.  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.