FOTO&VIDEO. Concept unic pentru România, la Aeroportul de la Ghimbav: turn de control virtual şi operare prin concesiune

Braşovul va avea un „aeroport al viitorului“ ce va fi operat de un concesionar şi va avea primul turn de control „virtual“ din România. Potrivit unei prezentări făcute de responsabilul cu autorizările din cadrul Comisiei pentru aeroport formate la nivelul CJ Braşov, Barna Jakab,  Aeroportul Internaţional Braşov- Ghimbav va veni cu tehnică de ultimă generaţie, atât la nivel de construcţie, cât şi la nivel de echipamente. 



„Noi luăm în calcul realizarea unui turn de control virtual, nu a unuia «clasic» ceea ce ar reprezenta o premieră pentru România. Ce însemană un astfel de turn? Este o cameră cu monitoare de mari dimensiuni, care oferă o vedere panoramică a aeroportului, cu ajutorul unor camere video instalate pe nişte stâlpi. Un astfel de turn foloseşte realitatea augumentată, permite identificarea tuturor factorilor de risc, inclusiv a animalelor sau a dronelor. De asemenea, prin acest sistem, prin intermediul unor etichete, operatorii vor putea vedea în timp real toate informaţiile despre aeronavele sau maşinile care intră în aeroport”, a explicat Barna Jakab.

Unul dintre beneficiile acestui sistem este costul de implementare, care este cu 50% mai mic faţă de cel al unui turn de control clasic, în timp ce costurile de operare ar fi cu 15% mai mici, a precizat Barna Jakab. 

În ceea ce priveşte traficul aerian, autorităţile braşovene spun că iau în calcul soluţia unui remote tower, care să facă o dirijare de la distanţă a aeronavelor. 

„Acesta este o tendinţă care se manifestă în statele dezvoltate din Europa. De exemplu, traficul aerian de pe aeroportul din Leibzig este dirijat din Austria. Norvegia încearcă să comaseze 18 aeroporturi în două centre de trafic aerian. Suedia, face şi ea paşi în acest sens. Cred că în 10 ani, toate aeroporturile vor trece la turnurile virtuale. Un turn virtual presupune redicerea cu 80% a costurilor cu investiţia şi cu 15% a celor de exploatare. Pentru aeroportul din Braşov, aceasta este cea mai eficientă şi rapidă soluţie”, a declarat Alexandru Anghel, şef al Comisiei pentru aeroport. 

O altă noutate pentru România ar fi concesionarea aeroportului către un operator privat, imediat ce va fi finalizat

Concesionarea aeroportului presupune mai mulţi paşi, de la selectarea unui consultant cu experienţă în domeniu, la lansarea licitaţiei, selectarea firmei concesionare şi predarea propriu-zisă a managementului. Judecând după alte aeroporturi care au ales această soluţie de operare, procesul de concesionare ar putea dura între 12 şi 21 de luni, spun reprezentanţii Comisiei pentru aeroport. 

„Concesionarea aeroportului este cea mai bună opţiune a noastră în acest moment şi prin prisma faptului că, din 2023 legislaţia nu mai permite ca el să fie subvenţionat de Consiliul Judeţean, considerându-se ajutor de stat. În plus, concesionarul poate veni cu operatorii aerieni, agenţiile de turism, operatorii comerciali“, a declarat Alexandru Anghel.

Până acum, Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav are pista de aterizare-decolare, cu o lungime de 2.843 de metri, complet finalizată, încă din 2015, calea de rulare şi zona de staţionare a aeronavelor, de 30.000 de metri pătraţi, unde pot staţiona trei aeronave Boeing 747 la oră de vârf, iar în acest an se vor construi şi cele nouă obiective contractate deja de Consiliul Judeţean, după cum a precizat preşedintele Adrian Veştea. De asemenea, acum este în desfăşurare licitaţia pentru construirea terminalului. Per total, pentru finalizarea aeroportului mai este nevoie de încă 354 milioane lei.