FOTO. După experimentul nereușit al trecerii de pietoni „inteligente“ de pe bd. Saturn, Primăria Brașov vine cu o nouă soluție „smart“, în intersecția de la Universal

După ce , în urmă cu doi ani, Primăria Brașov venea cu un proiect pilot pentru „iluminarea inteligentă“ a unei treceri de pietoni – proiect care a rămas la stadiul de „încercare“, municipalitatea propune acum o nouă soluție „smart“ pentru traficul din oraș. 



Mai exact, Primăria Brașov anunță acum prima soluție de „trafic adaptativ local“. Soluția, bazată pe un sistem video, a fost implementată în în intersecția dintre B-dul Eroilor și străzile Nicolae Bălcescu și Constantin Dobrogeanu Gherea, cu scopul declarat de a eficientiza circulația și a reduce timpii morți la semafoare.  

„Sistemul video detectează mașinile care se apropie de intersecție și în funcție de numărul acestora, modifică în timp real timpii de verde pentru fiecare dintre fazele semaforului. Practic, sistemul detectează dacă sunt mașini la semafor pe un flux și dacă nu sunt, stabilește culoarea roșie pe acel flux, astfel încât circulația să se desfășoare cât mai eficient pe fluxurile celelalte. Desigur, există și anumite limite ce pot fi configurate, în așa fel încât la anumite intervale să se realizeze totuși cicluri complete ale semafoarelor, care integrează și traficul pietonal“, a explicat George Zaharia, reprezentantul firmei Flash Lighting Services, firmă care se ocupă de semaforizarea orașului.

Avantajele traficului adaptativ sunt în primul rând timpi de așteptare mai mici, bazați pe informații reale din teren și operare autonomă, fără intervenție umană. Senzorii funcționează de asemenea în orice condiții meteo, iar infrastructura, odată realizată, permite dezvoltări ulterioare de management de trafic, deoarece informațiile pot fi corelate între mai multe intersecții.

„Acest tip de soluție va face parte și din viitorul proiect de management de trafic pe care Primăria l-a depus spre finanțare prin Planul Operațional Regional, proiect care a fost acceptat spre finanțare și pentru care așteptăm semnarea. Este încă o soluție Smart City implementată la Brașov, în contextul în care astfel de soluții reprezintă viitorul în administrarea eficientă a orașelor și în mobilitate“, a declarat primarul George Scripcaru.



Această nouă soluție „inteligentă“ vine după ce în mai 2017, Primăria inaugura pe bulevardul Saturn, la intersecția cu str. Minerva, o altă soluție inteligentă pentru traficul din zonă, respectiv o trecere de pietoni „smart“.

Acea trecere de pietoni a fost amenajată astfel încât să crească sguranța pietonilor, având două componente principale: una de iluminat public, care presupune creşterea fluxului luminos din dreptul trecerii în momentul în care senzorii amplasaţi pe stîlpii de la cele două capete ale zebrei detectează un pieton, şi una de semnalizare cu leduri, care delimitează trecerea pe ambele sensuri, ce funcţionează tot în cazul în care sînt pietoni. Practic, în momentul în care un pieton se apropie de carosabil, pentru a traversa, iluminatul din ledurile ce marchează zebra devine mai puternic, astfel încît poate fi observat fără probleme chiar şi de la o distanţă de doi kilometri. 



Proiectul de pe bulevardul Saturn a rămas însă la stadiul de pilot, pentru că s-a dovedit că nu a influențat cu mai nimic numărul accidentelor în zonă sau modul în care circulă șoferii. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.