Punct și de la capăt. Consiliul Județean Brașov caută un nou consultant care să elaboreze studiul de fezabilitate pentru viitorul turn de control de la Aeroport

Consiliul Județean Brașov nu a avut „mână bună” atunci când a ales consultantul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană ANS la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav. După ce, în luna decembrie a semnat contractul de servicii cu Teche Construct Solutions SRL (care avea și doi subcontracturi internaționali: Airport Gurus are experienţă în proiecte similare realizate în Spania, Franţa şi Marea Britanie, iar Cyrrus Projects are certificare de la Autoritatea Aeronautică engleză), recent a reziliat înțelegerea.  În aceste condiții, în 12 mai Consiliul Județean Brașov a lansat o nouă licitație, pentru atribuirea acestui contract, termenul de depunere a ofertelor fiind 9 iunie. 

Potrivit informaţiilor furnizate de Alexandru Anghel, directorul executiv al Direcţiei Implementare AIBG din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, reluarea procedurii de achiziţie s-a făcut cu menţinerea aceloraşi condiţii de participare, care permit înscrierea în competiţie a firmelor cu experienţă internaţională în domeniul navigaţiei aeriene. Conform anunțului licitației, valoarea estimată a contractului este de 2.593.764 lei, fără TVA, iar firma care va fi desemnată câștigătoare va trebui să finalizeze documentația în șase luni. 
Consultantul stabilit în urma acestei licitații va trebui să  stabilească elementele componente ale funcţionării serviciilor de trafic şi dirijare, respectiv instrumentele de aterizare, meteo, comunicaţii, geometria spaţiului aerian, procedurile de zbor, informarea aeronautică, integrarea sistemelor în sistemul naţional de comunicaţii aeronautive şi soluţia de turn de control. În ceea ce pivește turnul de control, pentru aeroportul de la Ghimbav sunt luate în calcul două variante: un turn clasic, sau turn virtual (care să permită o dirijare de la distanţă a aeronavelor). 

De ce a fost rupt contractul cu Teche Construct Solutions

Alexandru Anghel a explicat de ce  a fost reziliat contractul cu firma Teche Construct Solutions: 

 „Aceasta nu a înţeles să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Este vorba despre rezilierea contractului cu asocierea de firme cu subcontractanţi internaţionali, în care liderul de asociere, partea română, nu a reuşit să gestioneze relaţia cu partenerii străini, contractul derulându-se fără implicarea experţilor internaţionali declaraţi în cadrul procedurii de atribuire, situaţie de neacceptat. Echipa din cadrul CJ care gestionează acest contract a depus eforturi pentru rezolvarea situaţiei create, cu urmărirea în permanenţă a încadrării în clauzele contractuale şi în cerinţele legale.  Avem în continuare sprijinul ROMATSA pentru derularea acestui proiect şi ne concentrăm în perioada următoare să accelerăm implementarea proiectului”. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.