Noul spital al Brașovului, primul din România construit printr-un parteneriat public-privat. Pentru ca unitatea să funcționeze, va trebui schimbată legislația

Primăria Brașov a semnat marți acordul de asistenţă cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare în vederea pregătirii proiectului Spitalului Clinic Regional de Urgenţă Braşov. Noul spital al Brașovului va fi primul construit în România printr-un parteneriat public privat, dar se va încerca și obținerea unei finanțări europene. 
Acordul cu instituția de financiară a vor semnat în cadrul unui eveniment la care, pe lângă reprezentanții Primăriei și ai BERD, a participat și un reprezentanți ai Ministerului Sănătății, parlamentari sau oficiali locali, iar toți au amintit acest proiect a fost susținut de toate partidele politice. 
 

 În faza elaborării studiului de prefezabilitate 

Potrivit primarului Brașovului, George Scripcaru, implementarea proiectului este în grafic, fiind semnat și contractul pentru elaborarea studiului de prefezabilitate.  Totodată, reamintit că în zona în care se va construi unitatea sunt în derulare investiţii la reţelele de utilităţi, precum și faptul că Primăria Brașov pregătește un program de dezvoltare a infrastructurii rutiere.
Studiul de prefezabilitate pentru spital va fi realizată  Concept Realisation din Marea Britanie, directorul general al firmei, Nasser Massoud, anunțând că este familiarizată cu sistemul medical românesc, fiind implicată în acordare a de consultanţă pentru spitalele din Constanţa şi Bucureşti.  Pentru acest contract, firma britanică va încasa de la Primăria Brașov 154.000 lei,  cu tot cu TVA. 

Linie specială de finanţare pentru noul spital al Braşovului

Pe de altă parte, Susan Goeransson, Susan Goeransson, director pentru Infrastructură Municipală şi de Mediu în cadrul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare  a precizat că spitalul de la Braşov beneficiază de sprijinul băncii printr-o linie specială de finanţare. Aceasta  va permite finanţarea şi obţinerea consultanţei de specialitate pentru pregătirea proiectului şi elaborarea caietului de sarcini. Nu în ultimul rând, ea a amintit că „BERD a sprijinit construirea a 8 spitale în sistem public privat în Turcia, având deja o experienţă în acest tip de proiecte”. 
 

Bani europeni pentru investițiile realizate prin parteneriat public privat? 

Reprezentanta Ministerului Sănătăţii, Cristina Gafton, a promis că ministerul va susține acest proiect, dar, profitând de prezența la eveniment a europarlamentarului liberal Siegfried Mureșan, a ridicat problema finanțării europene: „Sperăm ca în ciclul bugetar european 2021 – 2027, în România să existe o linie specială de finanţare europeană pentru proiectele din domeniul sănătăţii”.
Ea a fost completată de deputatul Roxana Mînzatu (PSD): „Ar fi util ca în următorul ciclu bugetar european să se permită finanţarea pentru proiectele implementate în sistem public-privat”.

În calitate de europarlamentar, voi negocia ca fondurile europene să fie alocate cât mai flexibil. Dacă se constată că benefică finanţarea unor proiecte implementate în sistem PPP, voi susţine o măsură în acest sens. De asemenea, în perioada de programare 2021 – 2027, Uniunea Europeană are în plan dublarea fondurilor pentru susţinerea cercetării și, prin acest proiect, Braşovul va avea oportunitatea de a obţine finanţări pentru cercetarea în domeniul medical”, a răspuns europarlamentarul, care a anunțat că 

 Și… „puțină istorie”

După ce va fi construit spitalul, acesta va trebui administrat, iar senatorul Florin Orţan a precizat că „în prezent, legislaţia reglementează numai realizarea unor investiţii prin parteneriat public privat. Administrarea activităţii medicale în unităţi realizate în acest sistem nu este reglementată şi va trebui să legiferăm acest aspect. Cred că prin acest proiect noi facem puțină istorie”.

 Sistemul sanitar din Brașov, reformat din temelii 

La semnarea contractului a participat și preşedintele Asociaţiei Noul Spital al Braşovului, Dan Grigorescu, care a anunțat că după inaugurarea noului spital, sistemul public de sănătate va trebui complet reformat, inclusiv la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
Primii pași pentru realizarea spitalului regional de la Brașov au fost făcuți în anul 2016, de către Asociația Noul Spital al Brașovului, iar în scurt timp a primit susținerea politicienilor din Brașov. De altfel, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a amintit că încă din anul 2016, împreună cu primarul Braşovului şi cu preşedintele Asociaţiei Noul Spital al Braşovului a  fost la ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Vlad Voiculescu, pentru a prezenta acest proiect.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.