Ministrul Sănătății a semnat joi avizul pentru înființarea unei linii permanente de gardă de Neurologie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, prin transformarea celei existente, la domiciliu. Avizul vine la două zile după ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a ajuns într-o vizită de lucru la Brașov, și a primit solicitarea Consiliului Județean, promițând că îl va semna „în câteva zile“.
Convocată de îndată, pentru vineri, la ora 11.00, ședința de îndată a plenului Consiliului Județean, în care s-a aprobat înființarea liniei de gardă, a fost la un pas de a fi anulată, din lipsă de cvorum. Numărul minim necesar de consilieri prezenți s-a întrunit abia la ora 12.00, după multe telefoane date către cei care lipseau.
În urmă cu două săptămâni, cotidianul Monitorul Expres și Brașov Metropolitan trăgeau primul semnal de alarmă cu privire la faptul că Brașovul nu are niciun spital pe lista celor 31 care vor intra în Programul Național de tratare a pacienților cu accident vascular cerebral ischiemic, prin tromboliza intravenoasă – o metodă simplă, non-invazivă și eficientă pentru recuperare.
Motivul pentru care Brașovul nici măcar nu a aplicat pentru acest program este că cele două spitale care tratează pacienții cu AVC, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și Spitalul de Psihiatrie și Neurologie nu îndeplineau cele patru criterii de a intra în program: existenţa unui serviciu de gardă de neurologie în regim de permanenţă, existenţa unui computer tomograf funcţional în regim de permanenţă şi existenţa unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanenţă.
Presiunea publică a dat roade
La momentul la care a fost lansat acest mesaj, preluat și susținut apoi de mass-media locală, Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Brașov, care are computer tomograf, nu avea gardă permanentă de Neurologie, ci doar una la domiciliu. Iar spitalul de Neurologie care are gardă, nu are computer tomograf.
În urma presiunii publice, Consiliul Județean s-a trezit în ceasul al doisprezecelea și profitând de vizita ministrului Sănătății, Sorina Pintea i-a înaintat o solicitare de a aviza o linie permanentă de Neurologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.
Primind această solicitare, ministrul Sănătății a promis pe loc că „în câteva zile“ va semna un ordin de aprobare a liniei permanente de gardă de Neurologie de la Spitalul Județean, semn că până la momentul respectiv nimeni din administrația brașoveană nu și-a pus măcar problema de a aplica pentru acest program național care poate salva viața pacienților cu AVC și le poate face recuperarea mai simplă.
Astfel, Consiliul Județean a convocat pentru vineri o ședință de îndată, având două puncte pe ordinea de zi, unul din ele referitor la aprobarea linie permanentă de gardă de Neurologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.
Această linie de gardă va avea cinci medici specialiști, iar pentru funcționarea ei se vor cheltui lunar 40.000 de lei, sumă care este cuprinsă în proiectul de buget propus pentru acest an.
De ce este importantă tromboliza intravenoasă
Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă, ce constă în injectarea intravenoasă a unei substanţe trombolitice care dizolvă cheagul de sânge ce blochează circulaţia, iar ţesutul cerebral parţial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se poate remite complet. Condiţia esenţială este ca procedura să fie aplicată în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în aşa-numita „fereastră terapeutică”.
Conform statisticilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, la UPU au ajuns în ultimele şase luni ale anului 2018, 241 de pacienţi cu accident vascular cerebral. În iulie 2018 s-au înregistrat 21 de cazuri, în august 34, în septembrie – 38, octombrie – 39, noiembrie – 44, iar în decembrie 65.
4 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri