Biroul Electoral Central a respins cererea de înscriere a Alianţei 2020 USR PLUS. Alianța nu poate participa la alegerile europarlamentare

foto: Arhiva BvM

Biroul Electoral Central a respins joi cererea de înscriere a Alianţei USR PLUS, se arată într-un comunicat de presă a formaţiunii conduse de Dacian Cioloş.



„Biroul Electoral Central (BEC) a decis astăzi în mod abuziv respingerea cererii de înscriere în competiţia electorală a Alianţei 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare. Pretextul BEC a fost acela că Dan Barna şi Dacian Cioloş nu ar figura ca preşedinţi ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice. Dan Barna a fost ales preşedinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloş a fost ales preşedinte PLUS în februarie 2019.  Ambele partide au solicitat înregistrarea preşedinţilor la Tribunalul Bucureşti, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianţei. Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România“, se arată în comunicatul PLUS.

„N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide şi voinţa celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns.  Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianţa 2020 USR PLUS, de „Fără Penali“, de „Oameni Noi“, de tot ceea ce înseamnă această Alianţă şi de toate speranţele care sunt legate de ea. Decizia Biroului Electoral Central de astăzi înseamnă un singur lucru: vor, cu orice preţ şi prin orice mijloace, să ne împiedice să participăm la alegeri. Mai întâi, au încercat, luni în şir, să împiedice înregistrarea Mişcării România Împreună (RO+). De data asta, blochează Alianţa 2020 USR PLUS din motive absurde, total nedemocratice. Ni se încalcă dreptul de a fi votaţi, dar şi dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susţinerea a aproximativ 20% dintre români. Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoşi din procesul electoral.

Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să menţină echilibrul democratic“, precizează sursa citată.

Liderii PLUS anunţă că decizia va fi contestată la Înalta Curte.

 „Vom merge mai departe şi dacă decizia ÎCCJ va fi defavorabilă, chiar dacă USR şi PLUS vor fi nevoite să candideze separat în alegeri. Vom strânge din nou semnăturile, ne vom sprijini unii pe ceilalţi. Vom merge alături în campanie şi vom folosi toate resursele pe care le avem la dispoziţie pentru a opri regimul Dragnea-PSD. Vrem o Românie fără penali şi fără hoţie şi suntem dispuşi să ne batem până la capăt pentru asta“, se mai arată în comunicat.



Biroul Electoral Central a publicat decizia de respingere a înregistrării alianței electorale USR-PLUS, în care arată că, potrivit mențiunilor din Registrul partidelor politice, Nicușor Dan este cel în drept să reprezinte USR, iar Dan Barna nu are calitatea de reprezentant al partidului. În cazul PLUS, BEC susține că Raluca Danes este reprezentantul partidului, nu Dacian Cioloș.  Potrivit deciziei, la BEC au fost depuse pe 6 martie, respectiv 7 martie, cereri din partea Ralucăi Daneș și a lui Elek Levente, aceasta din urmă după expirarea termenului. 

Elek Levente a declarat pentru HotNews.ro că a depus o ratificare prin care a specificat că semnăturile lui Dan Barna și Cătălin Drulă care au fost desemnați de Biroul Național să semneze protocolul sunt valabile, pentru că ei sunt membri ai Biroului Național. „Dacă nu consideră valabilă semnătura lui Dan Barna, eu, ca președinte interimar, că eu sunt președinte interimar, eu confirm că cei doi au calitate să semneze”, a declarat el.  Întrebat de ce această notificare nu a fost depusă odată cu cererea de înregistrare a alianței, Elek Levente a răspuns:  „Nimeni nu s-a gândit atunci că cineva va contesta calitatea de președinte a lui Dan Barna, având în vedere că multe acte s-au mai depus de Dan Barna și nimeni nu și-a pus problema asta niciodată”, a spus el, precizând că pe ultima sută de metri useriștii au realizat că poate interveni această problemă. 

Alianţa 2020 USR PLUS a fost anunţată în 2 februarie.

Lista comună pentru eruroparlamentare este formată din: 1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, 2. Cristian Ghinea (USR), 3. Dragoş Pîslaru (PLUS), 4. Clotilde Armand (USR), 5. Dragoş Tudorache (PLUS). 6. Nicolae Ştefănuţă (USR), 7. Vlad Botoş (USR), 8. Ramona Strugariu (PLUS), 9. Vlad Gheorghe (USR), 10. Alin Mituţă (PLUS), 11. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS), 12. Valeriu Nicolae (PLUS), 13. Oana Ţoiu (PLUS), 14. Radu Ghelmez (USR), 15. Liviu Iolu (PLUS).

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.