Implozie la USR. Dacian Cioloș și-a dat demisia de la conducerea partidului, după ședința de Birou Național de azi

Dacian Cioloș a anunțat, în ședința Biroului Național al USR, că va demisiona din funcția de președinte, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Cioloș – ales președinte al USR la 1 octombrie 2021 – urmează să susțină o conferință de presă de la ora 18.00.

Dacian Cioloș a făcut anunțul într-o a doua ședință a Biroului Național al USR, convocată luni, de la ora 15.30, după ce planul său de reforme în partid a fost respins în Biroul Național. 

Președinte interimar va fi Cătălin Drulă, conform statutului, în contextul în care acesta este vicepreședintele care a obținut cel mai mare număr de voturi la ultimul congres. De altfel, Cătălin Drulă a și anunțat public, săptămâna trecută, că este pregătit să preia conducerea USR în cazul în care Dacian Cioloș demisioneză: „Îmi voi face datoria”.

Următorul pas ar fi declanșarea procedurii de organizare a unui congres extraordinar al USR, pentru alegerea unui nou președinte. 
 
Reamintim că Biroul Național al USR – dominat de echipa lui Dan Barna – a respins în ședința de lui noul program de reforme în partid propus de Dacian Cioloș, de care actualul președinte al USR a condiționat rămânerea la șefia partidului. Pentru proiectul lui Cioloș au votat 11 din cei 25 de membri ai conducerii partidului. 
 
Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS în 1 octombrie 2021, cu 19.603 voturi (50,9%), față de 18.908 de voturi (49,1%) pe care le-a obținut contracandidatul său, Dan Barna, voturile fiind exprimate online. Rezultatul a fost validat apoi la congres.

De unde a pornit conflictul la vârful USR

Cu un Birou Național (BN) dominat de tabăra Barna, Dacian Cioloș a venit joi seară în fața conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 ce prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid. 

În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedința conducerii USR, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne. Și asta, începând chiar cu alegerile care ar trebui organizate de un organism independent.
 
„Nu putem susține politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate și bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparență și auditare a proceselor elective interne. Și, așa cum organizarea și buna desfășurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituții independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), și în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni”, se arată în program.
O altă modificare propusă de Cioloș a fost la nivelul secretariatului general al partidului. Dacă acum, potrivit statutului, secretarul general este votat de Biroul Național la propunerea președintelui, care este obligat la o nouă nominalizare în caz de eșec, Cioloș a propus scoaterea funcției la concurs.
 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.