Brașoveanul Iosif Epure, distins de UNESCO cu titlul de Tezaur Uman Viu, pentru păstrarea obiceiurilor Junilor

Muzeul de Etnografie Brașov găzduiește joi, 14 martie 2019, ora 14.00, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului festivitatea de decernare a distincției UNESCO  Tezaur Uman Viu acordată lui Iosif Iepure pentru activitatea sa dedicată păstrării și transmiterii unuia dintre cele mai prodigioase obiceiuri din sud-estul Transilvaniei: Junii din Șcheii Brașovului.
 


 
 
Personalitate puternică, domnul Iosif Iepure a transmis timp de zeci de ani atitudini și practici de învățare a celor mai tineri, fiind un exemplu personal, de excepție, care a înțeles ce înseamnă o moștenire culturală importantă pentru identitatea comunității șcheienilor brașoveni. 
 
La evenimentul de la Muzeul Civilizației Urbane vor participa păstrători și purtători ai valorilor cultural identitare românești, care au primit acest titlu onorific la ediţiile precedente, maestrul – coregraf Ioan Pumnea, cojocarul Dumitru Sofonea din Drăguş şi Barko Etelka, un simbol al comunităţii ceangăilor care a reuşit să păstreze nealterată tradiţia încondeierii ouălor de Paşte şi să transmită acest meşteşug generaţiilor tinere. 
 
Ministerul Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a organizat deja pe data de 1 martie 2019, evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii – 2019”. Cu această ocazie, au fost premiate și decorate persoanele declarate Tezaure Umane Vii în anul 2018, precum și cele care au fost declarate tezaure umane vii în edițiile anterioare ale programului. Scopul evenimentului a fost recunoașterea și promovarea creatorilor și păstrătorilor  de valori tradiționale care susțin  patrimonial cultural imaterial din România.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.