FOTO. Vechiul pasaj Fartec, consolidat după o „rețetă” în premieră pentru România

După aproape doi ani, muncitorii au reapărut la vechiul pasaj Fartec. Deocamdată se ocupă de demolarea suprastructurii de beton, dar reprezentanții municipalității au anunțat că în scurt timp vor începe și lucrările de consolidare, după ce constructorul va obține autorizația de construire, document care ar trebui eliberat luna aceasta.   


 
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, a precizat că Asocierea SC Recon SA – SC Prinfo SRL, care se ocupă de repararea pasajului, a depus deja Documentaţia Tehnice pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire (DTAC). 
 

„Pasajul, odată finalizat, va  respecta aceleaşi norme ca unul nou construit”

 Lucrările la vechiul pasaj de la Fartec nu sunt deloc simple, având în vedere că acesta este într-un stadiu avansat de degradare. De altfel, pentru a readuce pasajul la parametrii optimi, specialiștii au avut nevoie de mult timp pentru a găsi soluția tehnică optimă.
Acum, a precizat Sorin Toarcea „specialiştii în domeniu susţin că soluţiile şi modul în care este tratată din punct de vedere tehnic această consolidare reprezintă o premieră pentru România. Pasajul, odată finalizat, va  respecta aceleaşi norme ca unul nou construit”. 
Pe de altă parte, reprezentantul municipalității brașovene a precizat că „repararea pasajului presupune costuri cu 50% mai mici decât cele aferente construirii unuia nou pe acest amplasament, având în vedere că era nevoie de demolarea celui existent. De asemenea, în cazul în care s-ar fi optat pentru reconstruirea pasajului, în timpul demolării celui vechi ar fi fost nevoie de întreruperea traficului feroviar pe magistrala de cale ferată Braşov-Făgăraş-Sibiu”.  


 
Contractul pentru finalizarea reparațiilor capitale la pasajul vechi de la Fartec, cu o valoare de 10,929 lei cu tot cu TVA, a fost semnat în 25 septembrie 2018 cu Asocierea SC Recon SA – SC Prinfo SRL, ambele firme din Braşov.  În momentul semnării contractului, cele două firme și-au asumat finalizarea proiectului în 14 luni (2 luni pentru serviciile de proiectare și alte 12 pentru execuția lucrărilor propriu-zile).
 
Lucrările pe vechiul pasaj de la Fartec au început inițial din 2015 și ar fi trebuit să fie gata în 1 septembrie 2017, constructor fiind Asocierea SC Sopmet SA București – SC Consal SRL Brașov. În anul 2016 circulaţia a fost închisă şi redirecţionată pe noul pod. Conform contractului inițial, valoarea lucrărilor a fost de 8,2 milioane lei, fără TVA (aproximativ 9,7 milioane de lei, cu tot cu TVA), iar până la închiderea șantierului s-au făcut plăți în valoare de 2,2 milioane lei, iar la momentul respectiv, conform calculelor, mai era nevoie de aproximativ 7,5 milioane de lei.
Tot în anul 2017,  Primăria a reziliat contractul de lucrări, astfel că a fost nevoie de organizarea unei noi licitaţii. 
 
 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.