Plantări Brașov: peste 94.000 de puieţi de arbori în păduri, peste 1.300 în oraș

 Municipiul Brașov se va „îmbogăți” în acest an cu peste 1.000 de puieți de arbori și cu peste 2 km de gard viu. Plantările vor fi făcute în această primăvară de  Serviciul Amenajare Zone de Agrement (SAZA) din cadrul Primăriei Brașov.



 

 Astfel, potrivit informațiilor Primăriei Brașov, a fost programată plantarea a 660 de arbori, dintre care 351 de-a lungul aliniamentelor stradale, în alveole goale, la care se adaugă 308 în zone verzi din cartiere, în parcuri, în locuri de joacă sau în curţile unor unităţi de învăţământ. În total, vor fi plantaţi 74 de arbori în locurile de joacă şi 35 la grădiniţe şi şcoli.

Alţi aproximativ 700 de arbori vor fi plantaţi cu sprijinul Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Kronstadt Brașov, la intrările din oraş, de-a lungul aliniamentelor stradale.



 

Plantările vor începe de săptămâna viitoare şi se vor încheia înainte de Paşte, însă lucrările depind foarte mult şi de starea vremii. Speciile preferate pentru plantare sunt foiasele, respectiv platan, tei, stejar roşu, arţar, mesteacăn, scoruş, salcâm, paltin de munte. Pe aliniamentele stradale vor fi plantaţi în special tei şi platani, care au o rezistenţă mai mare la poluare şi se pretează mai uşor la toaletări. Mai mult de  jumătate dintre  puieți  sunt furnizaţi de RPLP Kronstadt, din pepiniera proprie.

Tot  în această  perioadă,  la solicitarea asociaţiilor de  proprietari, a început  deja plantarea a aproximativ 2,1 kilometri de gard viu, respectiv 25.200 de fire. SAZA primeşte în continuare solicitări, însă  cele   înregistrate   în  2019 vor  fi  programate pentru campania de  plantări   din toamnă, acum fiind onorate cele înregistrate până la sfârşitul anului 2018.

Pe de altă parte, în această perioadă se desfăşoară şi lucrările de toaletare a arborilor , care vizează aproximativ 3.500 de copaci, pe baza a 842 de cereri, dintre care au fost deja onorate  695.

Oficial, Brașovul stă bine la capitolul spațiu verde

În prezent, potrivit informațiilor   municipalității brașovene, suprafaţa medie de spaţiu verde pe locuitor este de 27,6 mp, mai mare decât cea prevăzută în normative, respectiv 26 mp. Această suprafaţă este calculată luând în calcul întreaga suprafaţă a oraşului.

Reprezentanții Primăriei Brașov susțin că în perioada 2008-2018 s-au plantat, în municipiul Braşov, aproape 24.200 de puieţi de arbori şi aproximativ 145 km de gard viu.  

Șantiere de împădurire în jurul Brașovului

Tot pentru această primăvară, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt a anunţat că în va planta 94.375 de puieţi de conifere şi foioasePentru campania din această primăvară, se vor folosi 50.700 de puieţi de molid, 575 de larice, 21.400 de brad, şi 21.700 de stejar. 

Conform conducerii regiei suprafaţa totală ce va fi plantată va fi de 17,9 hectare, în şantiere de împădurire aflate în Timişu de Sus, Timişul de Jos şi Râşnov.  

„La lucrările de împăduriri din această primăvară vor participa şi studenţi ai Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din cadrul Universităţii Transilvania Braşov”, a anunţat directorul RPLPK, Dan Olteanu. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.