Intrată de aproximativ un an pe „piața deșeurilor” din Brașov, după ce Urban a intrat în insolvență, firma Brai-Cata avut mai multe probleme în ceea ce privește calitatea serviciilor. Anul trecut, în zonele din Brașov acoperite de acest operator de salubritate au fost probleme cu ridicarea deșeurilor menajere de la platformele din cartiere -aspect care a atras și o reacție a Primăriei Brașov, iar unele mașini de transport lăsau în urmă o „amprentă olfactivă” puternică.
Mai nou, si stația de sortare a deșeurilor de pe strada Alunului, vis-a-vis de CET, preluată de la Urban, a atras atenția.
Mai exact, săptămâna trecută, Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM) Brașov a postat pe rețelele de socializare un film realizat cu ajutorul unei drone, din care rezultă că în curtea acestei stații este depozitată o cantitate impresionantă de deșeuri.
Asociația susține că a solicitat un punct de vedere reprezentantului legal al societății Brai-Cata SRL, care a precizat că la respectiva locație „se desfășoară activitatea de sortare a deșeuri municipale și că toate acțiunile societății Brai-Cata SRL Sucursala Brașov sunt în conformitate cu prevederile legale și sunt în folosul comunității locale”.
„L-am mai rugat pe reprezentantul societății să ne comunice locația unde depozitează deșeurile colectate de la locuitorii municipiului Brașov. La această întrebare a refuzat să răspundă. De ce oare? Din data de 01.04.2018, societatea, prestează servicii de colectare deșeuri de la populație, asociații de locatari, agenți economici și instituții publice din Noua, Astra, Scriitorilor, Răcădău, Centru, și Schei. Este posibil să emiți o autorizație pentru o societate care desfășoară o astfel de activitate în interiorul municipiului Brașov? Părerea cetățenilor din zonă o cunoaștem. Curioși suntem să aflăm și părerea autorităților cu privire la acest «mezelic» de închipuită problemă!”, se arată în postarea ASUM.
Ce spun autoritățile
Primăria Brașov a anunțat că are contract cu firma respectivă numai pentru salubrizarea domeniului public, adică pentru curățarea străzilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, contractele pentru ridicarea deșeurilor menajere sunt semnate cu persoanele fizice, asociațiile de proprietari sau persoanele juridice. În ceea ce privește problemele reclamate de ASUM, acesta a afirmat că acest caz intră în atribuțiile Gărzii de Mediu.
Șeful Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu, Mircea Paraschiv a anunțat că la punctul de lucru al firmei Brai-Cata este în derulare un control.
Curtea firmei Brai-Cata, societatea care se ocupă de colectarea gunoiului menajer din Municipiul Brașov, s-a transformat în depozit de deșeuri ? Baza societății se află pe strada Alunului nr. 6, în apropierea blocurilor de locuințe situate în cartierul Craiter. Mirosul degajat de aceste deșeuri menajere depozitate sub cerul liber este unul pe măsură! Reprezentantul legal al societății Brai-Cata S.R.L, Bogdan Constantinescu, ne-a comunicat că la respectiva locație "se desfășoară activitatea de sortare a deșeuri municipale și că toate acțiunile societății BRAI-CATA SRL SUCURSALA BRAȘOV sunt în conformitate cu prevederile legale și sunt în folosul comunității locale". Mirosul să fie tot în folosul comunității locale? L-o fi solicitat cineva, pe el, pe MIROS? Așa să fie? De ce nu mută acea bază undeva mai spre centrul Municipiului, chiar în Piața Sfatului dacă se poate? Să ne uităm la muntele de gunoaie ca la Bradul de Crăciun! L-am mai rugat pe reprezentantul societății să ne comunice locația unde depozitează deșeurile colectate de la locuitorii Municipiului Brașov. La această întrebare a refuzat să răspundă. De ce oare? Din data de 01.04.2018, societatea BRAI-CATA S.R.L.sucursala BRASOV, prestează servicii de colectare deseuri de la populatie, asociatii de locatari, agenti economici si institutii publice din zona 1 – CARTIER NOUA, ASTRA, SCRIITORILOR, RACADAU, CENTRU, și SCHEI. Este posibil să emiți o autorizație pentru o societate care desfășoară o astfel de activitate în interiorul Municipiului Brașov? Părerea cetățenilor din zonă o cunoaștem. Curioși suntem să aflăm și părerea autorităților cu privire la acest "mizilic" de închipuită problemă! Până atunci….spor în toate!
Publicată de ASUM pe Joi, 21 martie 2019
Fii primul care comentează