Licitație pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru viitoarea sală polivalentă a Brașovului. Primăria a finalizat tema de proiectare

Primăria Brașov a finalizat tema de proiectare pentru scoaterea la licitaţie a studiului de fezabilitate (SF) şi a proiectului tehnic pentru construirea unei săli polivalente pe terenul fostului Stadion Municipal. „S-a lucrat foarte mult la definirea temei de proiectare, pentru a fi siguri că nu vor exista piedici în derularea acestei licitaţii, dar şi pentru a ne asigura că vom avea un proiect care să fie implementat în cele mai bune condiţii. Colegii mei au fost şi la Cluj-Napoca, unde au discutat cu toţi cei implicaţi în construirea Sălii Polivalente de acolo, inclusiv cu arhitectul care a proiectat-o. Am dorit să învăţăm din experienţa lor în derularea acestui proiect, pentru a ne asigura că vom evita erorile şi piedicile din timpul realizării respectivei investiţiei. Din acest punct de vedere, pot spune că avem un avantaj, pentru că acum ştim care sunt greutăţile care pot apărea în timpul realizării unui astfel de proiect. Un alt avantaj al Braşovului este suprafaţa generoasă de care dispune pentru construirea acestei săli – vorbim de aproximativ 10 hectare – astfel că acest lucru ne asigură o flexibilitate în elaborarea proiectului, dar şi în amenajările exterioare, plecând de la parcări şi ajungând la zone verzi, zone de promenadă, terenuri de sport exterioare. Sper să finalizăm cât mai repede licitaţia pentru SF şi proiectare, astfel încât să putem avea un orizont de timp pentru realizarea acestui proiect. Este un proiect care va aduce beneficii mişcării sportive din oraşul nostru, economiei Braşovului şi, nu în ultimul rând, tuturor braşovenilor”, a declarat primarul Brașovului George Scripcaru.

În ceea ce priveşte dimensiunile sălii, primarul a precizat: ,,Din discuţiile pe care le-am avut până acum, atât cu specialiştii în domeniu, cât şi cu cei de la Cluj, concluzia este că această sală trebuie să aibă cel puţin 10.000 de locuri. Cifra exactă o vom şti la finalul elaborării documentaţiei, pentru că am cerut ca în caietul de sarcini pentru această licitaţie să se prevadă obligativitatea celor care elaborează aceste documente să contacteze toate federaţiile sportive, pentru sporturile care ar urma să se desfăşoare în această sală, şi să obţină un punct de vedere cu privire la numărul minim de locuri necesar, pentru fiecare sport în parte, astfel încât sala să poată fi omologată  la nivel olimpic”.

Pentru studiul de fezabilitate şi proiect tehnic aferent obiectivului de investiții „Construire Complex Multifuncţional – Sală Polivalentă Braşov”, în bugetul local pe anul 2018 a fost prevăzută suma de 1,5 milioane de lei. 

Pentru finanțarea lucrărilor propriu-zise, încă de la începutul anului, reprezentanții municipalității brașovene au anunțat că au în plan obținerea unor fonduri de la Guvernul României. 

Detalii temă de proiectare:

Suprafaţa de teren alocată pentru proiect este de 103.861 mp. Pe terenul studiat se prevăd următoarele construcţii:

  • SALĂ POLIVALENTĂ cu o capacitate de minim 10.000 de locuri în condiţiile unei utilizări flexibile, destinată competiţiilor sportive, concertelor, conferinţelor, congreselor şi activităţilor culturale, cu respectarea regimului de înălţime precizat în Certificatul de Urbanism şi cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naţionale şi internaţionale. Capacitatea exactă a Sălii Polivalente se va stabili în funcţie de prevederile federaţiilor internaţionale ale sporturilor care se preconizează a fi găzduite, astfel încât să poată fi organizate competiţii de nivelul Ligii Campionilor sau Jocurilor Olimpice.
  • PARCARE amenajată la subsol și pe sol.
  • AMENAJARE EXTERIOARĂ: sunt prevăzute zone verzi, alei pentru circulaţie pietonală şi carosabilă, accese, promenade, zone de odihnă destinate pietonilor, servicii, restaurant etc.

Cum ar putea arăta viitoarea sală polivalentă

  • Locuri pe scaune pentru un număr de minim 10.000 de persoane care vor avea asigurată vizibilitatea pe toată suprafaţa de joc, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, din care minim 2.500 locuri mobile şi 500 fotolii VIP;
  • Accese diferenţiat pe categorii de public;
  • Grupuri sanitare şi spaţii anexă;
  • Spaţii pentru jucători şi artişti conform standardelor internaţionale;
  • Spaţii de depozitare;
  • Spaţii tehnice;
  • Facilităţi VIP şi BUSINESS;
  • Alimentaţie publică pentru toate categoriile de spectatori;
  • Alte spaţii cu funcţiuni conexe.

Dimensionarea sălii va ţine cont de numărul de locuri propuse şi de dimensiunile suprafeţelor de joc aferente diferitelor sporturi propuse spre găzduire, dimensiuni ce se raportează la standardele federaţiilor sportive internaţionale de profil.

Ce evenimente se vor putea organiza în noua sală:

sporturi (arena principală şi spaţii anexe): tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball, box, atletism uşor (în sală), gimnastică, tir sportiv, atletică grea (haltere), scrimă, karate, judo, aikido şi alte sporturi posibile datorită modularităţii şi mobilităţii suprafeţei de joc şi a spaţiilor anexe.

Pentru disciplina atletism uşor (în sală) se va avea în vedere dotarea pentru minim următoarele probe: curse 60 m, curse 60 m cu obstacole, săritura în înălţime, săritura cu prăjina, săritura în lungime, triplu salt şi aruncarea greutăţii.

evenimente culturale: concerte de scenă, dans sportiv, competiţii internaţionale de dans, congrese, simpozioane, vernisaje, adunări religioase  etc.

 Studiu peisagistic pentru amenajarea zonei exterioare

Având în vedere suprafaţa generoasă pusă la dispoziţie pentru amenajarea complexului multifuncţional, studiul de fezabilitate va prevedea şi o zonă de recreere, prin amenajarea unor terenuri de baschet, tenis, volei, fotbal în aer liber, zone de promenadă, pistă de biciclete, spaţii de joacă pentru copii, parcaje pentru biciclete etc.

Se vor executa lucrări de amenajare exterioară și de refacere a carosabilului, trotuarelor şi aleilor din zona afectată de şantier. Se va prelungi pista de biciclete existentă în zonă.

De asemenea, vor fi amenajate drumuri noi de acces pentru toate autovehiculele, în funcție, de necesităţi.

Spaţiile din afara sălii polivalente vor fi tratate într-un studiu peisagistic care va cuprinde amenajarea zonelor verzi, a zonelor de promenadă, recreere, odihnă, piste de biciclete etc.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.