Naomi Reniuț-Ursoiu, propunerea Alianței 2020 USR PLUS Brașov pentru Parlamentul European: „Candidez și pentru că vreau să aduc Europa mai aproape de noi”

În 26 mai, românii își vor alege cei 32 de reprezentanți în Parlamentul European, iar scrutinul va fi și un barometru al conștiinței europene pe care o au mai mult sau mai puțin cetățenii. Este opinia unuia dintre candidații Alianței 2020 USR-PLUS, pentru un mandat în legislativul european, brașoveanca Naomi Reniuț-Ursoiu, în viziunea căreia „conștiința europeană este redată prin valorile la care mă raportez atunci când spun despre mine că sunt parte dintr-un partid «altfel». Democrație, demnitate, bunăstare, siguranță și justiție socială sunt doar câteva dintre pietrele de temelie ale unui spațiu pan-european”.



 

Prin candidatura la Parlamentul European (PE), Naomi Reniuț-Ursoiu și-a propus să îi convingă pe români că fac parte dintr-un spațiu de idei și principii „care ne vor ajuta să ne învingem condiția de cetățeni de undeva din zona periferică a Europei, dintr-un stat balcanic, semi-laicizat, aflat în permanentă bătălie cu o clasă politică prădătoare.  Candidez pentru că vreau și pot să reprezint interesele românilor și europenilor în singurul for legislativ trans-național. Candidez însă și pentru că vreau să aduc Europa mai aproape de noi, românii. Îmi mai doresc să arăt că există politicieni altfel – pregătiți, responsabili și altruiști”.

Corupția ne afectează în exercitarea propriilor drepturi 

Naomi Reniuț-Ursoiu militează pentru o societate incluzivă în care orice persoană să se bucure de drepturile sale, să aibă acces la un trai decent și în armonie cu natura și consideră că UE a reușit să devină o construcție coerentă care a creat premisele unei astfel de societăți.



 

„Una dintre problemele sistemice ale României este corupția, un fenomen care ne îndepărtează de modelul unei societăți incluzive. Corupția ne afectează în exercitarea propriilor drepturi, ajungându-se la situația disperată în care milioane de români  trăiesc într-o sărăcie lucie sau își și abandonează țara și familiile. În această direcție voi susține dezvoltarea unui cadru care să descurajeze jaful din resursele publice europene”, a precizat Naomi Reniuț-Ursoiu. 

Printre altele, ea a anunțat că va susține inițiativa #fărăpenali la nivel european și va milita ca persoanele condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu poată avea acces la funcții publice prin care să administreze fonduri structurale.

De asemenea, candidatul brașovean al Alianței susține extinderea competențelor Ombudsman-ului European (echivalentul instituției Avocatului Poporului din România – n.r.) astfel încât acesta să poată interveni în sprijinul cetățenilor care interacționează cu instituții naționale care gestionează fonduri europene: „Deși Avocatul Poporului și-ar fi putut asuma un rol pro-activ, consider că nu are nici experiența, nici determinarea prin care poate contribui la ameliorarea absorbției fondurilor europene”, a argumentat Ursoiu.

Măsuri preventive care să descurajeze traficul de ființe umane, la nivelul UE 

Un alt domeniu de interes pentru Naomi Reniuț-Ursoiu este migrația intra-comunitară, ea precizând că obiectivul ei este să susțină ameliorarea riscurilor acestui fenomen prin măsuri preventive care să descurajeze traficul de ființe umane: „Identificarea și combaterea mai eficace a organizațiilor trans-naționale de crimă organizată, crearea unor posibilități de educare, consiliere și integrare a persoanelor minore care sunt afectate de acest fenomen, sunt câteva dintre măsurile ar putea reduce traficul de ființe umane”. 



 

Studii în România și Olanda, pe care vrea să le valorifice pentru România

Naomi Reniuț a studiat științele juridice la Universitatea Transilvania, apoi s-a specializat în administrație publică, urmând un master în bună guvernare și drept public comparat la Universitatea Utrecht din Olanda. A urmat și teza de doctorat care a fost un studiu comparativ între mecanismele și instituțiile de bună administrare din România și Suedia pe care s-a fundamentat în cadrul unui proiect de cercetarea doctorală din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și a Departamentului de studii Europene de la Universitatea Uppsala.

Profesional ea a dobândit experiențe diverse – în asistență socială unde s-a familiarizat cu modul de lucru al ONG-urilor din domeniu și anumite probleme specifice acestui sector. Ulterior a făcut parte dintr-o echipă care a lucrat la elaborarea unui plan de combatere a traficului de ființe umane din zona Mării Negre, în cadrul unui proiect desfășurat de către ONU – Biroul de crimă și droguri. De asemenea, participat la proiecte desfășurate de diferite ONG-uri civice sau de mediu, cum ar fi monitorizarea aplicării legislației transparenței de către instituțiile responsabile pentru gestionarea fondurilor europene în cadrul IRT sau crearea unui parteneriat pentru protejarea mediului în cadrul EEA Grants.



 

„Un alt moment din cariera profesională a fost acela în care am devenit manager public , în urma unui concurs național prin programul BSGR din 2005,  după mai multe cursuri de specializare și examene fiind plasată pe post în 2013 în cadrul Ministerului Mediului, Direcția Juridică și Contencios. Momentan, datorită faptului că locuiesc cu familia în Brașov mi-am suspendat activitatea din cadrul ministerului. Colaborez  însă cu unul dintre parlamentarii USR – deputatul Tudor Benga, unde ofer consultanță juridică în activitatea zilnică a cabinetului pe probleme care țin de activitatea legislativă de la nivel național și din circumscripție”, a mai declarat Naomi Reniuț-Ursoiu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.