Stema regală a Braşovului este acum oficială!

Guvernul  a aprobat noua stemă a judeţului Braşov, în varianta transmisă de Consiliul Judeţean. Astfel, pentru prima dată după 1989, Județul Brașov are o stemă oficială, aprobată de Guvernul României printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial nr. 281 din 12 aprilie 2019. 

Parcurgerea tuturor etapelor procedurale pentru aprobarea noii steme a durat peste un an și s-a desfășurat din inițiativa președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea. Documentația stemei a fost înaintată Consiliului Județean Brașov la sfârșitul lunii mai 2018, de către Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, și dr. Bogdan-Florin Popovici, șeful Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale ale României. Apoi, planșa stemei a fost pictată de dr. Tudor-Radu Tiron, specialist în heraldică, grafician acreditat de Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române. După dezbaterea publică și adoptarea de către Consiliul Județean Brașov, propunerea de stemă a fost aprobată și definitivată în ședința Comisiei județene Brașov de analiză a propunerilor de steme, întrunită pe 31 octombrie 2018 sub coordonarea dr. Ileana Căzan, din cadrul Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie. Au urmat aprobarea în Comisia Națională de Heraldică și elaborarea proiectului de Hotărâre de Guvern, care a fost înaintat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar apoi adoptat de Guvernul României.„Stema simbolizează în ansamblul ei reunirea celor trei entități administrative istorice, Districtul/Județul Brașov, Districtul/Județul Făgăraș și Scaunul Rupea, în cadrul actualului județ Brașov, unde partea dreaptă semnifică prevalența administrativă a Brașovului de-a lungul istoriei, la care au fost atașate teritoriile simbolizate în stânga. Coroana regală simbolizează intrarea Brașovului în componența Statului Român și realizarea României Mari, fiind un element existent și în stema județului Brașov adoptată după anul 1921. Cantonul superior din stânga reprezintă Țara Făgărașului, cu stema ei tradițională stilizată, amintind prin acvila cruciată de tradiția întemeierii Țării Românești de către Negru Vodă din Făgăraș și de faptul că secole de-a rândul domnitorii Țării Românești au avut posesiuni în Țara Făgărașului. Cantonul din stânga jos reprezintă Ținutul Cohalmului/Scaunul Rupea, cu stema săsească stilizată, simbolizând monumentul istoric reprezentativ pentru identitatea locului și «poarta de intrare» în actualul județ Brașov. Brâul de argint reprezintă râul Olt, care parcurge toate cele trei regiuni istorice ale actualului județ Brașov”, a explicat istoricul Nicolae Pepene, autorul conceptului stemei. 

„Vestea aprobării stemei județului Brașov a venit, în primul rând, ca o validare tehnică a compoziției heraldice. Nu pot decât să sper că reprezentarea simbolică pe care am gândit-o să fie simțită într-adevăr ca reflectând imaginea locuitorilor județului despre ei înșiși. Desigur că ar fi putut exista abordări sau interpretări diferite. Aceasta a fost însă perspectiva noastră, a echipei desemnate să realizeze stema, perspectivă validată tehnic de Comisia Națională de Heraldică și, iată, adoptată de Guvern. Consider că această reprezentare heraldică este un pas înainte față de stema anterioară și ea reprezintă, coerent heraldic și neutru istoric, județul Brașov la început de secol XXI”, a susținut dr. Bogdan-Florin Popovici.

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a precizat că „este important faptul  că Județul Brașov are în sfârșit o stemă aprobată oficial și care respectă întru totul metodologia legală și cerințele științei heraldice. Avem o stemă cu o încărcătură istorică și simbolică deosebită, care ne face să fim mândri că aparținem spațiului istoric, geografic și cultural definit de județul Brașov. Avem o stemă cu simboluri puternice, care au o mare forță de sugestie. De aceea, ne dorim ca în cel mai scurt timp s-o facem cunoscută în toate localitățile județului, iar apoi la nivel național și chiar internațional”.Despre SEMIFICAŢIA STEMEI, AICI.

Reamintim că în 30 octombrie 2018, când Consiliul Judeţean Braşov a aprobat noua stemă a judeţului, trei aleşi judeţeni s-au abţinut de la vot, respectiv Ionel Spinean şi Nicolae Postolache (PER) şi Wolfgang Wittstock (FDGR), acesta din urmă spunînd că stema nu reprezintă comunitatea saşilor.

1 Comentariu

  1. O rusine de stema. Stema judetului fara …Brasov. Pe bune? Coroana fara radacini? Pui „scaunul” Rupea stilizat, dar nu lasistema scaunului Brasov? Expertul pepene. Tara Fagarasului cu Tara Romaneasca, acvila? Pepenede unde esti, din Buzau?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.