Școala din Sohodol-Bran va găzdui un muzeu interactiv al comunității locale

Moștenirea culturală a comunității locale din Sohodol, comuna Bran va fi valorificată printr-o expoziția interactivă în „Muzeul din Școală“, un proiect care va îmbina etnografia, tradițiile și obiceiuri locale. 

Muzeul „Casa Mureșenilor“ din Brașov anunță lansarea proiectului Muzeul din Școală, la Sohodol, finanțat printr-un grant al Administrației Fondului Cultural Național. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Primăria Bran, Liceul Teoretic „Sextil Pușcariu“ și SC Expoziții Călătoare SRL



 

 

Pentru început, în perioada următoare va fi realizată o cercetare-documentare etnografică și a moștenirii culturale a comunității din Sohodol și vor fi create mai multe obiecte de uz gospodăresc specifice vieții rurale, printre care un război de țesut, sucală, fuior și fus, mașină de tors, roată de depănat, rășchitor și vârtelniță. Toate acestea vor face parte din expoziția interactivă ce va fi organizată în două săli de clasă ale Școlii Gimnaziale din Sohodol.



 

„Vom opta pentru o formulă expozițională în care se vor regăsi etalate panouri fotodocumentare reprezentative pentru istoria, tradiția și meșteșugurile casnice specifice zonei și o galerie a portretelor cu locuitorii de azi ai comunității“, spun reprezerntanții Muzeului Casa Mureșenilor. 

Muzeul din Școala Sohodol-Bran va fi inaugurat pe 14 septembrie și va avea un program complex de activități educaționale, inspirate de specificul moștenirii culturale a comunității locale. Replicile obiectelor etnografice prezente în expoziție vor servi la desfășurarea activităților dedicate beneficiarilor direcți, copii și tineri care vor dobândi cunoștințele necesare utilizării acestora, păstrând în acest fel tradițiile locului.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.