Încep lucrările la noua creşă din Astra. Creşa va avea 80 de locuri şi va fi construită parţial cu fonduri europene

Primăria municipiului Braşov va emite joi ordinul de începere a lucrărilor pentur construirea noii creşe din cartierul Astra. Noua creşă, care răspunde unei crereri ridicate în cel mai populat cartier al Braşovului, va fi gata în 20 de luni, a precizat viceprimarul Costel Mihai.

„Am avut o ultimă discuţie cu constructorul şi cu directorul Serviciului Public Administrare Creşe, Laura Şerban, iar mâine  voi semna ordinul de începere a lucrărilor pentru creşa de pe strada Apollo. Avem doată documentaţia necesară pentru această investiţie, avem şi finanţarea, care în partea se va face din fonduri europene, iar în parte de la bugetul local al municipiului şi sperăm ca în maxim 20 de luni să putem pune la dispoziţia cetăţenilor din cartierul Astra noua creşă, mai ales că avem multe solicitări din această zonă“, a declarat viceprimarul Braşovului, Costel Mihai.



Creşa de pe strada Apollo va fi ridicată pe o suprafaţă de 5.535 de metri pătraţi, iar clădirea va avea o amprentă la sol de 2.734 de metri pătraţi. Investiţia pentru noua creşă din Astra se ridică la 10,213 milioane de lei, din care 7,410 milioane lei sunt acoperiţi de al bugetul local, iar restul, din fonduri europene prin Axa 4 a Programului Operaţional Regional (POR). Deşi este o suprafaţă mare de teren pusă la dispoziţia acestei construcţii, viitoarea creşă va veni cu maxim 80 de locuri. Şi asta pentru că
normativele în vigoare, referitoare la construcţia de creşe noi şi spaţiul necesar unui copil, sunt destul de restrictive, după cum a explicat viceprimarul Costel Mihai.

„Normativele în vigoare nu ne permit să construim o creşă cu mai multe locuri pe această suprfaţă din Astra, deorece pentru fiecare copil este nevoie de un spaţiu de 20 de metri pătraţi, iar locurile pentru micuţi pot fi amenajate doar la parterul clădirii“, a precizat Costel Mihai.



Creşa de pe strada Apollo va fi o clădire ce va avea un demisol, unde va fi o bucătărie, cu magaziile specifice, pe categorii de alimente, biberonerie (numită si „bucătărie de lapte“, adică o încapere specială pentru pregătirea hranei bebelusilor – n.r.), spălătorie, uscatorie, călătorie, magazie de întreţinere, grupuri sanitare, duşuri şi vestiare pentru personal, spaţii de depozitare şi camera tehnică.

La parter vor fi spaţiile destinate copiilor, pentru activităţile specifice diferitelor grupe de vârste, dormitoare, grupuri sanitare, spaţiu pentru depozitare material didactic, sală pentru activităţi senzoriale, cabinet medical, izolator, vestiare şi oficii.

În partea superioară a clădirii vor fi amenajate spaţii administrative, care vor fi folosite de Serviciul Public Administrare Creşe. În prezent sediul SPAC se află la creşa din Craiter însă după finalizarea acestei clădiri de pe Apollo, el va fi relocat.

„Spaţiul pe care îl vom elibera ulterior la creşa din Craiter l-am putea reamenaja, pentru a mai face câteva locuri în plus pentru micuţi. Poate în acest fel vom reuşi să satisfacem o parte cât mai mare din cererile de locuri în creşe, înscrise la SPAC“, a declarat viceprimarul Costel Mihai. În prezent, în municipiul Braşov există 805 locuri în opt creşe, însă cererile depăşesc cu mult ceea ce Municipalitatea poate pune la dispoziţie. Doar în acest moment, există peste 500 de cereri peste numărul de locuri disponibil.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.