Număr record de alergători, la prima ediție profesionistă a Crosului „15 Noiembrie“

foto: Dan Străuți

Peste 1.300 de alergători – atleți profesioniști, unii de talie mondială dar și amatori, s-au aliniat la startul Crosului „15 Noiembrie 1987“, devenit din acest an, o competiție de nivel internațional, cu traseu omologat de IAAF.  

Din acest an, organizarea competiției a fost preluată de Asociația Județeană de Atletism, care în parteneriat cu Primăria Brașov și Consiliul Județean a creat prima ediție inclusăși  în calendarul internațional al competițiilor de gen.

Evenimentul a stabilit și câteva premiere în acest an. Crosul „15 Noiembrie“ are de la această ediție, un traseul omologat, certificat de AIMS (Association of International Marathons and Distance Races). Certificatul este valabil pentru o perioadă de patru ani şi atestă distanţa şi elevaţia traseului de concurs.

Tot în premieră, în acest punctual de start a fost stabilit în interiorul fostei uzile de Autocamioane „Steagu Roșu“ și coincide practic cu punctul unde a izbucnit Revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, la Secţia 440, traseul pentru alergătorii profesioniști având exact 5 kilometri, cu sosire după Prefectură, în zona Modarom.

Tot din acest an, Crosul 15 Noiembrie – cel mai longeviv eveniment din România, la nivelul curselor de fond și semifond, a fost inclus în calendarul AIMS, atrăgând astfel atenția mai multor alteți de talie internațională, care au venit la Brașov.

La cea de a 29-a ediție, competiția a avut și un ambasador oficial, în persoana campioanei olimpice de la Seul, Paula Ivan, care încă deține recordul olimpic la 1500 de metri, după 30 de an.

„Această ediție este una specială, prin amploarea ei. La reușita evenimentului au contribuit, printre alții, cei peste 1.300 de participanţi, 123 de voluntari și  26 de arbitri de la AJA Brașov, dar și partenerii noștri, Primăria Municipiului Brașov – care a fost alături și la edițiile anterioare, și Consiliul Județean, care ni s-a alăturat acum. Am beneficiat, de asemenea, de implicarea și girul asociației 15 Noiembrie 1987, al Federației Române de Atletism și al Instituției Prefectului, iar la final putem spune că am avut o ediție de nivel ridicat“, a declarat reprezentantul Asociației Județene de Atletism, Silviu Presconițoiu. 

**
Cursa Masculină a fost câștigată de rusul Rinas Akhamadeev, care a concurat sub steag neutru. Acesta s-a impus s „la mustaţă”, aproape de trecerea liniei de sosire, în faţa lui Alexandru Nicolae Soare, cu un timp de 13:45, faţă de 13:46 al sportivului român. Podiumul a fost întregit de Sebastian Udo Hendel, campionul Germaniei, cu un timp de 13:52.

Cursa feminină de 5 kilometri a fost câștigată de campioana României, Ancuța Bobocel, cu un timp excelent, de 15:12. Pe podium au mai urcat Roxana Bîrcă (15:37) și Ruth Mbatha din Kenya (15:50).

La tineret feminin pe podium s-au aflat: Claudia Prisecaru (România) – 16:13, Alina Butnariu (România) – 17:30 şi Julia Milena Augsburger (România) – 17:35. La tineret masculin aurul a fost adjudecat de Ionuț-Valentin Drăguşin (România) – 14:47,50, argintul de Ionuţ Marius Dumitru (România) – 14:59, iar bronzul de Rareș Miklos (România) 15:10.

În acest an, Crosul a avut și o cursă destinată copiilor, dar și una destinată familiilor, Primii care au luat startul au fost cei 400 de copii înscriși la cros, care au alergat pe un traseu mai scurt de 800 de metri. Tot pe 800 de metri au alergat și familiile, primul care a trecut linia de finish fiind președintele Consiliului Județean Adrian Veștea, însoțit de fiul său, Daniel. Toți copiii care au alergat la Crosul 15 Noiembrie au primit tricouri, medalii de finisher și un set de 3 caiete pentru școală, toate personalizate, precum și câte un album cu benzi desenate („15 Noiembrie 1987 Brașov Doi Ani Prea devreme”, autor Mihai Grăjdeanu).

Toate rezultatele concursului pot fi văzute pe https://www.trackmyrace.com.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.