Creșa din cartierul Astra, gata în 2021. Pentru a rezolva criza locurilor din creșe, Primăria vrea să „recicleze“ puncte și centrale termice de cartier

Dacă tot sunt în conservare de mulți ani ș nu mai sunt incluse în strategia de termoficare a municipiului, unele dintre fostele puncte termice ar putea fi „reciclate” de Primărie. Luni, într-o conferință de presă, viceprimarul Brașovului Costel Mihai a anunțat că unele puncte și centrale termice de cartier ar putea fi transformate în creșe, având în vedere că există un mare deficit de locuri, la nivelul municipiului. „Împreună cu reprezentanții Serviciului Public de Administrare Creșe vor face o evaluare în teren a acestor construcții, pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condițiile amenajării unor astfel de unități de învățământ”, a precizat viceprimarul. 

În prezent, Brașovul se confruntă cu o criză acută de locuri în creșe, având în vedere că pentru anul școlar 2018 – 2018, pentru cele 805 locuri existente în 8 creșe s-au depus 1.457 de cereri. 

În Brașov, ultima creșă, cu o capacitate de 150 locuri, a fost construită în anul 2013. O nouă creșă va fi construită în cartierul Astra, pe strada Apollo, însă nu mai devreme de doi ani de acum încolo. Unitatea va avea o capacitate de 80 de locuri și ar putea fi deschisă în anul 2021. Primăria Braşov a atribuit săptămâna trecută contractul de proiectare și execuție, n valoare de 8,971 milioane lei fără TVA, Asocierii SC AEON Building SRL şi SC MB Building&Consulting SRL. Constructorul va avea la dispoziție 27 de luni pentru finalizarea proiectului, din care 3 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru lucrările propriu-zise.

Clădirea în care va funcționa noua creșă va avea subsol, parter și etaj. Creșa va funcționa la parter, iar la etaj va fi amenajat sediul Serviciului Public de Administrare Creșe. Pentru acest proiect, municipalitatea vrea să deconteze cheltuielile printr-o finanţare din Programul Operațional Regional- Axa 4, însă banii europeni vor fi acordați numai pentru lucrările aferente creșei, nu și pentru amenajarea etajului.  Valoarea totală a proiectului ce va fi depus pe POR este de 10,213 milioane lei (cu TVA inclus), din care contribuţie proprie de 7,410 milioane lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 57.210,38 lei. În prezent se lucrează la depunerea cererii de finanţare.
 

Creșă nouă și în Tractorul, dar nu se știe exact când va fi gata. Proiectul e în față incipientă

O ală creșă ar urma să se construiască pe strada Turnului, în cartierul Tractorul, dar aceasta este în faza de realizare a temei de proiectare, după care municipalitatea brașoveană va lansa licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate. Creșa va fi construită pe un teren donat de un dezvoltator imobiliar și ar urma să aibă o capacitate de 60 de locuri. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.