Primele autobuze electrice ajung la Brașov în 9 luni. Primăria și producătorul din Cehia au semnat azi contractul de furnizare

Primăria municipiului Brașov a semnat luni contractul de achiziție a celor 32 de autobuze electrice cu firma SOR din Cehia, care a câștigat licitația organizată de Municipalitate.  Oferta companiei SOR Libchavy SRO pentru cele 32 de autobuze electrice, 9 stații cu încărcare rapidă și 32 de stații de încărcare lentă pentru autobuze electrice este  de 75.550.720,00 lei fără TVA.

Prețul unui autobuz electric este de 535.000 euro fără stația de încărcare (cu TVA), au precizat reprezentanții Municipalității.



Autobuze de acest tip circulă în prezent în Bratislava și în alte orașe din Cehia și Slovacia, spune directorul de export al Companiei, care a precizat că firma, cu experiență de 30 de ani, produce în prezent 35 de tipuri de autobuze, atât cu propulsie diesel cât și electrică, pentru mai multe piețe ale lumii.  

Primul lot de autobuze electrice, cu minim două vehicule, va sosi la Brașov în termen de 9 luni, iar restul, în maxim 18 luni, a precizat primarul  Brașovului, George Scripcaru. 

Autobuzele electrice vor circula pe liniile  9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36, 53.



Aceste autobuze electrice ar putea fi completate de altele, tot pe baterii, dar articulate, întrucât la licitaţiile organizate până acum nu s-a prezentat niciun ofertant. 

Azi semnăm contractual de achiziție pentru autobuzele electrice, cu furnizorul din Cehia care a fost stabilit prin licitație.  Aceste autobuze sunt achiziționate prin Programul Fondului de Mediu, pe contractul semnat la finalul 2018, în care sunt cuprinse autobuzele electrice, dar și cele hibrid. Pentru al doilea lot, electric-hibrid, suntem în discuții cu Fondul de Mediu pentru modificarea unor detalii de contract la autobuzele, pentră că am lansat și acolo o licitație pentru achiziție, dar nu am avut nicio ofertă la prima încercare de atribuire a contractului. Urmează, de asemenea, o achiziție în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, pentru autobuze electrice astfel că, ne așteptăm ca după o anumită perioadă de timp, să rezolvăm și această problem a logisticii transportului public din Brașov“, a declarat primarul George Scripcaru.



Date tehnice ale autobuzelor:

– lungime – 12 metri; 
– tip solo (nearticulate);
– cu planșeu jos (podea coborâtă);
– facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă;
– durata de utilizare fără reparație generală de minim 8 ani;
– durata de utilizare a bateriilor electrice de minim 5 ani; 
– autonomie de minim 200 km;
– bateriile electrice vor permite o încărcare rapidă (2-10 minute) și o încărcare lentă (maxim 6 ore);
– temperatură de funcționare: -30 grade Celsius – + 40 grade Celsius

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.