Lansată în primăvara acestui an, bugetarea participativă din municipiul Făgăraș a ajuns în etapa anunțării proiectelor câștigătoare. În competiție au fost 25 de proiecte și au fost admise spre finanțare șase dintre ele. Suma totală alocată de la bugetul local pentru acest program este de aproximativ 50.000 euro, iar valoarea unui proiect nu putea fi mai mare de 10.000 euro.
Potrivit site-ului salutfagaras.ro, proiectul care a adunat cele mai multe voturi este cel referitor la amenajarea unui spaţiu la Şcoala ,,Ovid Densuşianu”, iar cel mai costisitor dintre ele este terenul de baschet în aer liber.
Care sunt cele cinci proiecte:
- Amenajare spaţiu multifuncţional la Şcoala ,,Ovid Densuşianu” – 373 voturi, 46.400 lei. Spațiul multifuncțional cuprinde o alee de 2,5 m lățime și aproximativ 80 m lungime și spațiul verde aflat împrejurul ei. Suprafața vizată se vrea un loc pentru desfășurarea unor activități cu caracter educațional, dar și pentru recreere.
- Făgăraş Citty App – ghid digital – 310 voturi, 33.915 lei. Aplicația este programată să ruleze pe platformele Android și iOS, versiunile de actualitate. Prin această aplicație, utilizatorii pot obține informații despre obiectivele turistice sau evenimentele ce se desfășoară în oraș. De asemenea, aplicația va permite și orientarea în teren (dacă utilizatorul are funcția GPS activată).
- Teren de baschet în aer liber – 339 voturi, 58.735 lei. Proiectul consta în construirea unui teren de baschet cu acces liber într-un cartier al orașului. Terenul va avea dimensiunile oficiale și va fi împrejmuit astfel încât să poată găzdui și competiții.
- Reconstrucţie scări, legătură dintre Romarta şi BIG – 321 voturi, 20.000 lei. Proiectul presupune refacerea scărilor de la legătura magazinului Romarta și BIG, la intrarea în blocul 5B, scara A. Inițiatorul proiectului propune placarea cu mozaic și benzi aderente sau spărtură de marmură.
- Realizare racord acces între Şoseaua Combinatului şi strada Belvedere – 310 voturi, 45.654 lei. Strada va fi amenajată cu pavele pe actuala infrastructură. Zilnic acest drum este tranzitat de cel puțin 200 mașini.
- Spaţiu de joacă în aer liber la Creşa Mămăruţa – 284 voturi, 46.509 lei. Pe o zonă de 53 mp va fi amplasată o suprafaţă de protecţie cu dale de cauciuc urmată de 10 mp de gazon sintetic multifuncţional iar pe margine se vor amplasa 68 ml de borduri cauciucate. Pe această zonă se va monta un complex de jocuri care este compus din tobogane şi leagăne. De asemenea, se va amplasa o căsuță pentru copii, recomandată de către psihologi.
De ce nu s-a putut la Brașov
Bugetarea participativă a fost propusă în municipiul Brașov încă de anul trecut de USR și consilierii locali PNL, aceștia din urmă venind și cu idei concrete despre domeniile în care ar putea fi aplicată.
Iniţial, municipalitatea braşoveană a luat în calcul ca această modalitate de implicare a cetăţenilor să se aplice din acest an, însă, într-un final, Primăria a decis să amâne programul, pentru a-l promova şi pregăti corespunzător.
„Anul trecut, când s-a luat în discuţie aplicarea conceptului începând cu 2019, am crezut că o putem pune în aplicare. Însă, având în vedere întârzierea cu care a fost aprobat bugetul naţional şi unele aspecte tehnice, nu ne putem permite să introducem acum bugetarea participativă, să riscăm ca ea fie o iniţiativă eşuată. De aceea vom începe în acest an cu o promovare a conceptului în rândul publicului şi apoi cu crearea unui regulament şi a unei platforme electronice, care să permită o conexiune cu cetăţenii, de aşa natură încât să luăm împreună decizia asupra viitoarelor proiecte finanţate prin această metodă. Pentru a pregăti bugetarea participativă avem nevoie de minim şase luni”, a explicat în luna martie a acestui an Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Tot în luna martie, reprezentantul primăriei a anunțat că municipalitatea braşoveană are în plan ca, cel mai probabil, în lunile iunie şi iulie să promoveze această modalitate de finanţare a proiectelor, astfel încât să fie cunoscut cât mai bine şi de cât mai mulţi cetăţeni. Ulterior, în perioada august – septembrie ar urma să fie apelul de proiecte, etapă urmată apoi de evaluarea lor de către specialiştii Primăriei şi de votarea de către cetăţeni a celor declarate eligibile.
Fii primul care comentează