Fără pahare şi veselă din plastic la evenimentele din Braşov. Cine încalcă regula nu va mai avea voie să organizeze niciun festival sau concert în oraş

Plastic cutlery in the form of several pink spoons and one pale whitish fork.

Consilierii locali braşoveni vor dezbate în următoarea şedinţă de plen un proiect de hotărâre prin care, începând cu data de 1 octombrie, în cadrul evenimentelor cum ar fi târguri, festivaluri, concerte se va utiliza veselă (farfurii, tacâmuri, pahare, etc.) din materiale biodegradabile și compostabile.

Prin acest act normativ, administraţia locală braşoveană pune în aplicare o directivă europeană privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, aprobată în luna mai 2018. 

„După fiecare eveniment care are loc pe domeniul public care presupune și consumul de alimente sau băuturi, zona respectivă rămâne plină de recipiente, farfurii, pahare sau furculițe de plastic, ceea ce ne creează în primul rând o mare problemă de mediu, mai ales că nu toată lumea aruncă aceste recipiente la gunoi, și de foarte multe ori ajung pe zona verde sau în pădurile din jur. Având în vedere că din anul 2021 vor fi interzise în Uniunea Europeană aceste produse, dar și ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu o parte dintre comercianții din zona HORECA, am luat decizia de a propune Consiliului Local, în ședința din această lună, ca, în cazul evenimentelor organizate pe domeniul public să aplicăm această directivă europeană, încă de anul acesta. Nu este normal să discutăm despre măsurile de colectare selectivă a deșeurilor, pe care trebuie să le respecte cetățenii, și, în același timp, să le permitem comercianților care utilizează domeniul public să umple orașul cu aceste tacâmuri și recipinete de unică folosință, mai ales că există alternative mult mai prietenoase cu mediul, cum ar fi, de exemplu, farfuriile din tărâțe”, a spus primarul George Scripcaru.

 În cazul nerespectării prevederilor hotărârii de Consiliu Local, organizatorul evenimentului nu va mai avea posibilitatea de a mai organiza sau participa la alte evenimente ce se vor desfășura pe raza Municipiului Brașov.  

În Directiva Europeană amintită se prevede interzicerea în Uniunea Europeană din anul 2021 a tacâmurilor de plastic de unică folosință (farfurii, furculițe, cuțite, linguri, bețișoare), paie din plastic, bețișoare de urechi din plastic, bețișoare din plastic pentru baloane, produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandant.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.