FOTO&VIDEO. Prima locomotivă diesel-electrică din dotarea CFR a revenit ca obiect de colecție în Gara Brașov, marcând 60 de ani de tracțiune diesel în România

Braşovenii pasionaţi de transportul feroviar, dar şi oficiali locali sau „veterani” din CFR au participat miercuri, la Braşov, la un eveniment special. Pe linia 1 a Gării Braşov a revenit 060-DA-001, prima locomotivă diesel electrică ce a circulat pe căile ferate din ţara noastră. Acest model provine din Elveția, iar după anul 1959, după ce a ajuns în România, a fost multiplicat la Craiova, fiind exportat, printre altele, în China, Polonia sau Bulgaria

 
 
 060-DA este o locomotivă diesel-electrică care a intrat în dotarea CFR la sfârșitul anilor ’50, iar într-o perioadă predominată de existență a locomotivei cu abur, acest tip de locomotivă Diesel s-a impus, remarcându-se prin forță de tracțiune mare, greutate relativ redusă, randament ridicat. Succesul înregistrat a condus la integrarea acesteia în economia României, începând să fie fabricată chiar din anul următor, 1960. Locomotiva este destinată remorcării trenurilor de călători și de marfă pe secțiile de circulație neelectrificate ale CFR în simplă și multiplă tracțiune.
 

 

 
Iniţiatorul evenimentului care a marcat 60 de ani de la preluarea primei locomotive diesel-electrice în patrimoniul CFR este Octavian Udrişte, inginerul care, în urmă cu 60 de ani,  lucra în Depoul Braşov şi era vorbitor de limbă germană.
 
„Eu am preluat documentaţia din limba germană şi am colaborat cu specialiştii elveţieni. Am lucrat împreună trei ani şi prin mine s-a transmis această nouă tehnologie. Am tradus şi instructajele, de la cele pentru ingineri la cele pentru meseriaşi şi mecanici. După ce au plecat elveţienii din România am rămas, pentru a continua lucrul la acest proiect”, povestește inginerul Udrişte. 
 
 
 
Locomotiva are un motor de 2.100 CP şi modelul  atinge o viteză maximă de 100 km/h. Iniţial, locomotiva a fost adusă pentru tractarea trenurilor de marfă, însă, fiind extrem de versatilă, a fost folosită şi pentru remorcarea trenurilor de călători, explică ing. Octavian Udriște. Greutatea locomotivei, cu rezervoarele pline, este de 116 tone.  
 
Ulterior cu unele modificări la acest model a apărut modelul DA 1, pentru trenurile de călători, iar aceasta a ajungea la o viteză de 120 km/h.  
 
„Aducerea acestei locomotive a fost un punct de inflexiune în direcţia modernizării transportului feroviar, urmat în anii 1962 – 1965 cu electrificarea, prima cale ferată electrificată fiind Braşov Predeal. Aducerea acestei locomotive a însemnat trecerea de la locomotivele pe aburi la cele cu tracţiune diesel, urmate apoi de cele electrice”, a mai spus inginerul Octiavian Udriște. 
 

„În ultimii 30 de ani calea ferată din România a fost badjocorită” 

Acum, după exact 60 de ani, de la intrarea în serviciul Căilor Ferate Române a primei locomotive diesel-electrică Octavian Urdişte a spus că a considerat că trebuie să organizeze evenimentul, chiar dacă în ultimii 30 de ani „calea ferată din România a fost badjocorită“.
 
Octavian Udriște: „Sunt printre cei care a trăit un moment important, nu numai pentru sistemul feroviar, ci şi pentru alte ramuri ale economiei româneşti. Pentru acest model s-a cumpărat licenţa şi s-au produs peste 2.404 de unităţi în România, la Electroputere Craiova, din care 1.340 pentru ţara noastră, restul pentru export. Din păcate, acum, vedem că în ultimii 30 de ani nu a electrificat un kilometru de cale ferată”. 
 
 
 

Restaurarea locomotivei a fost realizată de Florin Nan, de la Depoul  din Dej şi a  durat şase săptămâni. 

„Locomotiva a fost revopsită în culorile originale cu care a venit din Elveţia în anul 1959. A urcat toate dealurile şi munţii din România. Toate instalaţiile care sunt în compunerea locomotivei au fost revizuite şi readuse la starea de funcţionare. Locomotiva nu mai funcţiona de 4 ani şi a avut nevoie de o pregătire minuţioasă în vederea acestui eveniment”, a declarat Florin Nan, de la Depoul Dej.  
Locomotiva va rămâne în patrimoniul CFR Marfă, dar nu va mai fi utilizată în serviciul curen,t ci va fi expusă în muzeul de la Dej şi va fi utilizată ca locomotivă de protocol, pentru tractarea unor trenuri speciale.  „Această locomotivă va intra în conservare, până la următorul eveniment la care va fi solicitată”, a încheiat Nan.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.