Un nou drum forestier cu rol turistic în pădurile Brașovului. Regia „Kronstadt” speră ca anul acesta să înceapă scoaterea primilor arbori de pe traseu

Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt (RPLPK) Brașov a prezentat zilele trecute proiectul drumului forestier Gorița, care va face legătura între Șchei (din zona Pietrele lui Solomon) și Valea Cetății (Valea Răcădăului). Pentru amenajarea acestei artere, Primăria Brașov a obținut o finanțare europeană încă din anul 2017, iar de atunci s-a lucrat la partea de proiectare și au fost parcurse celelalte proceduri birocratice.



 În acest moment, a declarat directorul regiei, Dan Olteanu, „suntem în momentul în care s-a făcut inventarierea și marcarea masei lemnoase de pe culoarul trasat de proiectant. Urmează procedura de licitare a acestei mase lemnoase și eu sper să se adjudece, astfel încât să putem pune la dispoziția constructorului, anul viitor, acest teren. Parte din suprafață va fi reîmpădurită în momentul în care va fi gata drumul”. 

Foto: Primaria Brasov

Reprezentantul RPLPK a precizat că acest drum este necesar pentru a se putea interveni în cazul unor incendii, dar și pentru a se putea desfășura diferite lucrări silvice.

„În lipsa unui drum forestier într-o exploatare, pădurea va fi prejudiciată mult mai mult decât prin prezența acelui drum. În momentul în care acest drum va fi gata, se va scoate doar lemnul care va fi exploatat conform prevederilor legale, fie că va fi vorba despre exploatare în sine sau de lucrări de întreținere”, a argumentat el.



Pe de altă parte, directorul regiei a declarat că noul drum va fi și unul turistic, la fel cum este și Drumul Crucur (Noua – Timișul de Jos), amenajat în urmă cu mai mulți ani cu bani europeni. 

„De la deschidere, drumul Crucur a fost puțin folosit pentru exploatările forestiere. În schimb, este intens folosit de către bicicliști. Cred că același lucru se va întâmpla și cu Drumul Gorița”, a spus Dan Olteanu. 

De altfel, acesta a anunțat că regia are în plan ca, după finalizarea drumului Gorița, să mai amenajeze unul care să facă legătura între Valea Cetății și zona Noua. 

Directorul regiei a prezentat și câteva detalii tehnice: 

  •  Culoarul stabilit de proiectanți, conform normativelor în vigoare, are maxim 23 de metri lățime, iar după finalizarea lucrărilor, drumul va avea lățimea de 3,5 metri, zona adiacentă fiind apoi împădurită
  • Traseul nu este situat în aria de protecție Muntele Tâmpa și nu face legătura cu străzile din cartierul Șchei, iar dacă vor exista porțiuni de trasee turistice afectate de amenajarea drumului, acestea vor fi refăcute
  • Lungimea totală va fi de 11 km, iar detaliile traseului au fost stabilite de proiectanți. 

Construcția drumului face parte din contractul de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice din proprietatea Municipiului Braşov, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, sumă care acoperă 100% cheltuielile eligibile.  



 Proiectul își propune dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere din fondul forestier al Municipiului Brașov, obiectivele sale fiind construcția Drumului Gorița și reabilitarea a încă patru drumuri forestiere existente – Baer – 3,167 km ( zona Săcele), Pârâul Cailor – 2,631 km ( zona Săcele), Roșca – 2,600 km (zona Săcele) și Valea Căldării -1,243 km (zona Cristian).  Valoare totală a întregului proiect este de 8.078.271,63 lei, fără TVA.
Suprafața deservită de proiect este de aproximativ 2.900 ha, iar lungimea totală a drumurilor forestiere care fac obiectul finanțării este de 20,644 km. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.