Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Brașov dă asigurări că nu dispar paturile pentru pacienții cu HIV/SIDA. Ce modificări apar totuși

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase anunță că nu va renunța la cabinetul care deservește în ambulator pacienții cu HIV/SIDA sau care face controale de rutină pentru această infecție, în Programul Național HIV. Conducerea unității medicale a precizat în schimb, că s-a pus într-adevăr în discuție restructurarea Compartimentului HIV care deservește pacienții internați, pentru o eficientizare a costurilor. „Se menține cabinetul de boli infecțioase HIV din ambulator,  foarte util pacienților. Se menține numărul de 5 paturi de spitalizare de zi,  care se va adapta nevoilor de sănătate ale populației, respectiv ale pacienților HIV“, a precizat managerul Spitalului, dr. Ramona Ionescu.  



Sporul de risc se va acorda, dar proporțional cu orele la patul pacientului, spune conducerea spitalului

Reorganizarea spitalului permite eficientizarea indicatorilor critici prin creșterea ratei de utilizare a paturilor, scăderea duratei medii de spitalizare și omogenizarea activității pe fiecare angajat  în parte, spune dr. Ramona Ionescu:

„Conform Regulamentului-cadru de aplicare a Legii nr. 153/2017, sporul de HIV se acordă în funcție de timpul efectiv de lucru la patul pacientului și nu este normal ca, în timp ce majoritatea asistentelor lucrează conform normativelor, în tura de noapte ajungând să îngrijească până la 20 pacienți o asistentă,  în cadrul Compartimentului HIV acestea să deservească doar 2-3 pacienți pe tură, cu un spor de 55% aplicat la cele 8 ore“.  Pe de altă parte, în contextul în care au apărut nemulțumiri și temeri din partea personalului, cum că sporul de risc de la Compartimentul HIV nu va mai fi acordat deloc, conducerea spitalului precizează că, de fapt, acesta se va acorda proporțional cu timpul efectiv desfășurat la patul pacientului,  conform prevederilor legale în vigoare. „Prin urmare, niciodată nu s-a pus în discuție neacordarea acestui spor, inclusiv după o reorganizare a Compartimentului HIV“, a declarat dr. Ionescu.



Spitalul are un deficit financiar de 440.000 de lei pe primele 9 luni

Compartimentul HIV de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov este deservit de patru  asistente, trei infirmiere și două îngrijitoare, câte una pe tură, acest compartiment având 152 de pacienți HIV internați pe durata unui întreg an calendaristic. Durata medie de spitalizare  este de 9-10 zile, față de 6,05 zile cât este prevăzut în Normele Contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate și astfel decontat, iar rata de utilizare a paturilor, de numai 30%. Redimensionarea și reorganizarea compartimentului vine în contextul în care spitalul are un deficit financiar de aproximativ 440.000 lei pe primele nouă luni ale acestui an.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.