E oficial: Ludovic Orban este noul premier al României. Guvernul său va avea un mandat scurt

Președintele României, Klaus Iohannis l-a desemnat azi, în funcția de premier, pe președintele PNL, Ludovic Orban. 
Anunțul președintelui nu este o surpriză, Orban fiind prima opțiune a lui Iohannis. 

„PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși să-și asume guvernarea, chiar dacă e dificil, în această perioadă de tranzație. (…) Organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea bugetului, închiderea bugetului în curs, dar și multe alte lucruri aștept de la Guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziie de succes“, a spus președintele. Iohannis a precizat că aceasta va fi un guvern de tranziție, Orban având un mandat scurt în fruntea Executivului. 

Această desemnare a lui Orban în funcția de premier vine după ce azi președintele Iohannis a avut o nouă rundă de consultări în formulă restrânsă, de această dată cu Dan Barna, Kelemen Hunor și Ludovic Orban, ultimul care a intrat la discuții fiind liderul PNL. 

Potrivit unor informații care au circulat zilele trecute, PNL ar avea și câteva propuneri de miniștri.  Pentru început însă, liberalii propun un Guvern „suplu“ cu ministere comasate sau desfiintate. (AICI)

**

Ludovic Orban este absolvent al Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov (1982). A observit apoi cursurile Facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității Brașov (1988) și studii politice la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (1993). 

Din punct de vedere politic, în anul 1992 Orban devine membru al PNL – Aripa Tânără (PNL-AT), devenit ulterior PL ’93 și a fost membru în Comitetul Director PL ’93 (1993-1997). Este ales din partea acestui partid în posturile de consilier local în Consiliul Sectorului 3 București (1992-1996) și consilier local în Consiliul Sectorului 1 București (1996-1997), demisionând din ultimul post în anul 1997. Ludovic Orban fost deputat în perioada 2008 – 2012 și 2012 – 2016. În perioada aprilie 2007 – decembrie 2008, Ludovic Orban a ocupat funcția de ministru al Tranporturilor în guvernul lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Ludovic Orban s-a înscris, în 2016, în cursa pentru primăria Capitalei, însă a renunțat la candidatură după ce DNA a început urmărirea sa penală pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. El a fost acuzat că ar fi cerut bani omului de afaceri Tiberiu Urdareanu pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016. Ludovic Orban a fost achitat definitiv în acest dosar.

Ludovic Orban a fost implicat în mai multe accidente rutiere. Cel mai cunoscut este cel din decembrie 2007, pe Șoseaua Cotroceni, în Capitală. Atunci, el a rănit o adolescență de 14 ani, iar față a suferit o contuzie la braț. Al doilea a avut loc în ianuarie 2015, când s-a răsturnat cu mașina în localitatea Sarca, fără a se răni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.