Primăria Brașov vrea să scape de groapa de gunoi a orașului: „Nu trebuia să fie acolo”

Aproximativ 50 de brașoveni s-au strâns vineri, în fața Primăriei, la protestul „Vrem aer curat în Brașov”. Protestul s-a transformat într-un dialog cu primarul, pentru că primarul a ieșit în fața instituției, principalul mesaj al edilului fiind că  și-ar dori mutarea depozitului de deșeuri de lângă Brașov. 



„Am cunoscut o doamnă care se ocupă de pregătirea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID-n.n.) la nivelul județului Brașov. Vreau să fac un contract de consultanță cu ea și să îmi dea exact soluțiile pe care trebuie să le avem în vedere. Urmează să vină în aproximativ două săptămâni la Brașov, pentru a semna contractul de consultanță. Apoi, în baza acestuia și vom face ce ține de noi”, a a anunțat primarul. 

În timpul protestului, senatorul Allen Coliban a declarat că Brașovul este singurul oraș în care depozitul de deșeuri este privat. „Legea spune că terenul trebuie să fie public, groapa trebuie să fie publică. Din această situație rezultă multe probleme”, a declarat senatorul.

„Asta le-am spus și celor se ocupă de SMID, să ia în calcul o variantă și să fie introdusă în proiectul de finanțare (…) Am discutat și cu primarul municipiului Făgăraș, pentru suntem și în Asociația ISO Mediu (care se ocupă de managementul deșeurilor în județul Brașov – n.n.). O solicitare pe care am făcut-o a fost identificarea unui nou amplasament pentru groapă. Eu sunt de acord cu orice soluție care se poate implementa”, a declarat George Scripcaru.



Totodată, un jurnalist l-a întrebat pe primar de părere are despre mirosuri. „Pot să am o părere bună? Este o situație pe care o simțim cu toții și nu este una nici plăcută, nici fericită”, a răspuns edilul.

Răspunsuri de la Prefectura Brașov și Garda de Mediu

Primarul a fost întrebat și dacă este de părere că activitățile de la depozitul de deșeuri se desfășoară legal.  „Nu sunt în măsură să mă pronunț. Din punct de vedere al reclamațiilor care au apărut, pe care le-am primit și le-am trimis firmei, Instituției Prefectului, Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu, Direcției de Sănătate Publică, le-am cerut acestor instituții să facă analizele de rigoare și să ia măsuri dacă este cazul. De la Prefectura Brașov am primit un răspuns referitor la o anumită situație. Ne-a transmis că s-a constituit o comisie, iar în urma verificărilor s-a constatat că acele mirosuri erau din jurul Brașovului, după ce pe terenuri agricole s-a împrăștiat fertilizator (…) Cei de la Garda de Mediu mi-au transmis în ultima săptămână două buletine de analize, din care rezultă emisiile se încadrează în parametri prevăzuți de normele legale în vigoare. Eu vă spun ce am primit (…) Eu nu trăiesc aici, nu simt?”, a răspuns edilul. 



Variante: un areal nelocuit sau Platforma Nitramonia din Făgăraș

Tot în timpul discuțiilor dintre primar și protestatari, un brașovean a ridicat problema blocurilor de locuințe aflate la distanță mai mică de un kilometru de groapă, acestea fiind construite cu mulți ani înaintea amenajării depozitului.

„Sunt cetățeni care stau în aceste blocuri”, a spus brașoveanul.

„Le văd, că nu sunt într-o altă localitate”, a răspuns primarul.

„Se dau și autorizații noi de construire în interiorul acestei raze de un kilometru. Dacă veți urmări pe Google Maps, veți observa că în ultimii ani au apărut o grămadă de noi locuințe într-o zonă în care, teoretic, ar trebui să fie interzisă construirea”, a continuat protestatarul. 

„Există o lege care să reglementeze acest aspect?”, a întrebat primarul.

 „Există un ordin de ministru. Groapa asta nu trebuia să fie acolo, pentru că în ordinul de ministru se menționează că trebuie că un astfel de depozit trebuie să fie la o distanță de 1.000 m de cea mai apropiată clădire de locuințe. La 200 m avem o gospodărie la 500 m sunt blocuri”, a răspuns Allen Coliban.

„N-am înființat-o eu (groapa de gunoi – n.r.). Și eu sunt de acord că nu trebuia. Tot gunoiul din județul Brașov este adus aici. Nu cred că este o treabă bună pentru noi. De asta am cerut celor care pregătesc SMID să propună o altă variantă care să fie luată în calcul”, a mai spus George Scripcaru. 

Primarul a fost întrebat la ce variantă se referă. „Să se facă alta. În mijlocul județului, într-un areal nelocuit. O variantă ar fi Făgărașul, pe Platforma Nitramonia, afectată de activitățile industriale și care se întinde pe câteva sute de hectare”, a răspuns Scripcaru.



În timpul discuțiilor, primarul a declarat că în aproximativ o lună s-ar putea organiza și o dezbatere publică pe această temă.  Printre altele, protestatarii au solicitat realizarea unei hărți a mirosurilor, a unui studiu privind circulația curenților de aer, dar și realizarea unei perdele forestiere.   

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.