Spitalul de Cardiologie Clinicco a ajuns la pacientul cu nr. 2000 operat pe cord deschis, la Brașov

Spitalul de Cardiologie Clinicco a ajuns să opereze pacientul  cu numărul 2000 pe cord deschis. Cel al 2000-lea pacient a fost un bărbat de 64 de ani, aflat la a doua operație pe inimă – o intervenție pentru înlocuirea valvei aortice.

Echipa medicală care s-a ocupat de acest pacient spune că intervenția a fost una cu riscuri, în contextul în care pacientul era deja la a doua operație. Pe de altă parte însă, este vorba despre un pacient considerat tânăr, pentru o astfel de intervenție, și fără alte comorbidități, așa că șansele de reușită au fost mari.



Pacientul fusese operat în Italia în urmă cu 9 ani, plastie de valvă aortică și înlocuire de aortă ascendentă, însă între timp valva aortică a degenerat și trebuia neapărat înlocuită. A fost o operație dificilă, din cauza aderențelor, însă a mers foarte bine, pacientul a fost externat a șasea zi și acum se simte foarte bine“, spune dr. Narcis Filipescu, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful secției de chirurgie cardiovasculară de la Clinicco.

 „A fost o operație dificilă mai ales pentru că a existat tot timpul riscul unui stop cardiac, pentru care eram pregătiți să intervenim în primele secunde, însă din fericire nu a fost cazul acum. Oamenii se tem de operația pe inimă, mai ales de partea de anestezie, însă trebuie spus că în zilele noastre riscurile au scăzut foarte mult, avem tehnologie și tratamente de ultimă generație care susțin bolnavul în feluri fără precedent până acum”, a spus, la rândul său, dr. Cristian Stănescu, medic primar anestezie-terapie intensivă, șef secție ATI.



În ultimii ani, chirurgia cardiacă a evoluat foarte mult, spun medicii care acum operează pe cord deschis la Clinicco. Dacă acum douăzeci de ani mortalitatea era de peste 10%, acum a scăzut la aproximativ 2-3 %. De aceea, pacienții care au nevoie de o astfel de intervenție sunt sfătuiți să nu o amâne, pe motiv de teamă sau nesiguranță.

„Riscul de a face o operație pe cord deschis, atunci când există indicație pentru aceasta, este mult mai mic decât a nu o face, pe termen scurt și mediu, în ceea ce privește prognosticul vital, iar calitatea vieții este mult îmbunătățită atunci când se face intervenția chirurgicală. Ce trebuie să știe pacientul este că o astfel de operație poate dura între 2 și 6 ore, în funcție de complexitate, iar durata medie de spitalizare este o săptămână. De obicei, pacientul își poate relua activitatea obișnuită după o perioadă de recuperare de minimum două săptămâni și maximum două luni”, afirmă dr. Emanuela Ciobanu, medic specialist chirurgie cardiovasculară.



Dr. Narcis Filipescu, dr. Cristian Stănescu și dr. Emanuela Ciobanu fac parte din ceea Clinicco numește Heart Team (Echipa Inimii), compusă din cardiologi clinicieni, cardiologi intervenționiști, electrofiziologi, anesteziști și chirurgi, o echipă interdisciplinară unică în peisajul regional, care evaluează fiecare pacient și ia deciziile cele mai potrivite pentru vindecarea cât mai rapidă a acestuia. În medie, recuperarea după o intervenție durează de la o săptămână, până la maxim două luni, în funcție de complexitatea operaței, însă pacientul va duce o viață mult îmbunătățită, spun medicii. 

În cei 10 ani de existență, peste 50 000 de pacienți au fost tratați la Clinicco Brașov. Echipa medicală a efectuat 2000 de operații pe cord deschis și peste 16.000 de coronarografii, a implantat peste 5000 de stenturi și aproximativ 2300 de defibrilatoare și stimulatoare cardiace.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.