În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul 2. În 2019, refuză el, pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că „o confruntare nu îşi are rostul și nu ar aduce nimic în plus“. Nu la fel credea Iohannis în noiembrie 2014, în pragul celui de-al doilea tur de scrutin. Atunci, Iohannis îi cerea lui Victor Ponta să renunțe la „atitudinea arogantă“ și să accepte o dezbatere electorală „atât de necesară și așteptată de către toți românii“.
 


 
Ca într-un joc între doi copii de grădiniță, și Iohannis și Dăncilă au refuzat să se prezinte în fața publicului, într-o dezbatere electorală în care să-și pună pe masă proiectul de țară. 
 
În primul tur al alegerilor electorale a avut loc o singură dezbatere electorală, în 7 noiembrie, organizată de Europa FM, la care însă au fost prezenți doar Dan Barna, Kelemen Hunor și Theodor Paleologu. Principalii competitori – Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă – au lipsit. Iohannis a transmis, prin reprezentanții săi, că nu dă interviuri și nu participă la dezbateri electorale. (Şi punct!). Iar Viorica Dăncilă s-a agățat de un asemenea răspuns şi a transmis, la rândul său, că nu participă decat la o dezbatere, decat dacă vine  la şi Iohannis. (Şi cu asta basta!).
 
Luni, la o zi de la primul tur al alegerilor, PSD i-a trimis lui Iohannis o invitație scrisă de a participa la o dezbatere electorală, sperând probabil că președintele în funcție va spune „Nu“ până la capăt.



 
„Îl invit pe candidatul Klaus Iohannis la o dezbatere unu la unu, în care trebuie să vorbim în primul rând despre ce am realizat. (…) Eu cred că este important”, a declarat Dăncilă. Și în ultima săptămână de dinaintea scrutinului de la 10 noiembrie Viorica Dăncilă a susținut de mai multe ori că ar dori să participe la o dezbatere electorală „unu la unu” cu Klaus Iohannis. „Poate veni în fustă, iar eu în pantaloni” îl ironiza Dăncilă pe Iohannis. 
 
Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis însă că refuză dezbaterea, pentru că PSD încearcă de faptă tot felul de „manevre“: 
„Vedeți, PSD încearcă să atragă atenția prin tot felul de manevre. Pot să vă spun de pe acum – urmează, sigur, să discut și cu colegii în ședința de campanie – eu mă voi concentra pe întâlnirile cu alegătorii în campania pentru turul doi”, a spus Iohannis.

Șeful de campanie al lui Iohannis, Dan Motreanu a detaliat refuzul, într-o postare de Facebook spunând că „acest partid (PSD, n.r) nu are cultura dialogului și a făcut atât de mult rău României și democrației“, și că „au fost nenumărate cazuri în care PSD ar fi trebuit să permită dezbateri politice și le-a refuzat“.



Postarea lui Motreanu:

 
 
În 2014, în pragul celui de-al doilea tur de scrutin, Klaus Iohannis cerea lui Victor Ponta „să renunțe la atitudinea arogantă și să accepte o dezbatere electorală „atât de necesar și așteptată de către toți românii“ .
 
„Constat că domnul Victor Ponta își menține aceeași atitudine arogantă cu care ne-a obișnuit și în ceea ce privește organizarea unei dezbateri electorale atât de necesare și așteptate de către toți românii interesați să afle proiectele celor doi candidați rămași în cursa pentru Palatul Cotroceni (…) Solicit în mod public candidatului Victor Ponta să renunțe de urgență la asemenea tertipuri și să aibă curajul să își asume o confruntare de idei corectă, în care niciunul dintre noi nu pornește cu un avantaj ilegitim“, scria Iohannis în 2015, chiar înainte de turul 2. 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.