Experimentul CTP: Ar renunța românii la vot contra unei sume de bani?

Centrul de sondare IRES a făcut în ultimele zile un sondaj pentru a vedea în ce măsură sunt dispuși românii să renunțe la vot. Sondajul vine după o propunere de experiment a gazetarului Cristian Tudor Popescu: ce ar fi ca statul să le permită oamenilor să aleagă între o sumă de bani și vot?



Suma luată în calcul a fost de 1000 de lei/persoană care renunță la vot. 

Întrebați cum li se pare propunerea, 86% dintre români au spus că nu este o idee bună, în timp ce 13% au spus că este o idee bună. Un procent dintre cei întrebați nu au răspuns.

Procentele se schimbă atunci când oamenii au fost întrebați ce ar alege dacă statul ar adopta o astfel de măsură: 91% au spus că ar alege să voteze, iar 7% au spus că ar alege suma de 1.000 de lei ca să nu meargă la vot. 2% nu au răspuns.



La capitolul educație, poate surprinzător, mai multor persoane cu studii superioare li s-a părut o idee bună decât celor cu studii medii: 9,3%, respectiv 7,4%. Peste 22% dintre cei cu studii elementare au considerat că poate fi o măsură bună.

Mai multe despre rezultatele sondajului, pe categorii de respondenți, AICI. 

În ceea ce privește răspunsurile în funcție de vârstă, cei mai mulți cărora li s-a părut o idee bună au fost cei din grupul 18-35 de ani: 17,9%. Procentele sunt relativ egale pe celelalte segmente, între 10 și 11%.



Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 14-17 februarie 2019 și a avut 1.035 de respondenți cu vârsta peste 18 ani.

Topul eșantionului: multi-stratificat, probabilist.

Eroarea este de +/-3%.

Mai multe despre acest sondaj puteți urmări duminică, de la ora 14:00, la emisiunea „În fața ta”, al cărei invitat este Vasile Dâncu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.