Muzeul Județean de Istorie Brașov va deveni „chiriaș” în Casa Sfatului. Urmează negocierile

Aflată pe masa de lucru a Consiliul Județean Brașov și a Primăriei Brașov, problema legată situației juridice a mai multor monumente istorice, printre care Casa Sfatului, Bastionul Postăvarilor, Turnul Alb, Turnul Negru și zidurile de apărare a cetății medievale pare a-și fi găsit rezolvarea.



Anunțul a fost făcut de edilul șef al Brașovului, George Scripcaru, care a declarat joi că specialiștii administrației județene și cei ai municipalității brașovene au găsit soluția, astfel că mai este nevoie numai de semnarea inventarelor și a proceselor-verbale prin care, oficial, monumentele sunt preluate de Primărie.

Ce se va întâmpla cu monumentele

În acest moment, în Casa Sfatului funcționează Muzeul Județean de Istorie, aflat în subordinea Consiliului Județean Brașov. După ce Casa Sfatului va fi radiată din inventarul Județului Brașov, George Scripcaru a precizat că „activitatea care se desfășoară în acest imobil va trebui să fie reglementată printr-un acord între cele două entități”.



În ceea ce privește  turnurile și bastioanele, încă din luna august a anului trecut primarul a declarat că are în plan să le dea în administrare Asociației  Visssual (organizatorul Festivalului Amural).

Noul Cod administrativ a oferit soluția

Încă din anul 2001, mai multe monumente istorice din Brașov au o situație juridică neclară, în Cartea funciară ele apărând ca fiind în proprietatea Municipiului Brașov și în administrarea Consiliului Județean Brașov. În aceste condiții, nici una dintre cele două instituții nu riscă să facă investiții în reabilitarea lor, astfel că din anul 2016, reprezentanții Consiliului Județean Brașov și cei ai primăriei încearcă să rezolve problema. Teoretic, rezolvarea era simplă: era nevoie care administrația județeană să radieze  Cartea funciară imobilele, astfel încât acestea  să rămână numai în proprietatea Municipiului Brașov. În acest sens, era nevoie de o hotărâre de Consiliu Județean, apoi de o hotărâre de Guvern. Consiliul Județean a aprobat de mai multe ori acte normative în acest sens, însă, de fiecare dată, Guvernul a transmis înapoi documentația, pentru că mai era nevoie de clarificări sau completări. 



După ce anul trecut a intrat în vigoare noul Cod administrativ a apărut o nouă oportunitate. „Conform noului Cod administrativ, în astfel de situații nu mai este nevoie de o hotărâre de Guvern ci de acte normative ale autorităților locale. Acest lucru îl vom face și noi”, a explicat joi primarul Brașovului.

Soluția a fost prezentată de edil încă din luna august a anului trecut, însă, la momentul respectiv, el a spus că „Guvernul trebuie să ne transmită un răspuns negativ privind demersurile noastre, ceea ce ar însemna că acest caz este încheiat. Ar urma ca noi şi Consiliul Judeţean să reluăm demersurile, însă de data aceasta s-ar aplica noul Cod Administrativ, aşa că totul s-ar putea rezolva în plan local”.



Această etapă a fost depășită, pentru că ieri George Scripcaru  a declarat că Primăria Brașov a primit o adresă de la Guvern prin care a anunțat că este în derulare procedura de aprobare actului normativ, iar municipalitatea a răspuns că renunță la solicitare. În aceste condiții, edilul susține că se pot semna documentele între Consiliul Județean Brașov și Primăria Brașov, iar acest lucru s-ar putea întâmpla destul de repede.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.