Elevii de la Colegiul de Informatică „Grigore Moisil“ vor reveni în școala lor de luni, după vacanță, după ce anul l-au început la școala de pe strada Cocorului.
Chiar dacă în cele din urmă a dus la final proiectul de eficientizare energetică a Colegiului de Informatică, Primăria Brașov se va îndrepta juridic împotriva fostului constructor spaniol, care nu și-a respectat termenul de finalizare a lucrărilor, stabilit pentru septembrie 2019. De asemenea, va executa și firma de asigurare care a venit cu garanția pentru firma spaniolă. Și asta pentru că proiectul de eficientiare energetică a Colegiului Grigore Moisil a fost unul pentru care Municipalitatea a obținut o finanțate nerambursabilă prin Programul de cooperare Elvețiano-Român, însă în condițiile în care lucrările nu au fost finalizare până în septembrie 2019, așa cum a fost stabili prin acordul cu elvețienii, Brașovul nu a putut beneficia de întreaga sumă accesată și a trebuit să completeze cu bani de la bugetul propriu.
„Eficientiarea energetică a Colegiului de Informatică este un proiect finanțat de Guvernul elvețian, cu care am avut contract până în luna septembrie, când aceste lucrări trebuiau finalizate. Am angajat prin licitație constructorul spaniol, care nu a reușit să respecte termenul de finaliare a lucrărilor, ceea ce ne-a obligat pe noi, ca administrație locală, să achităm din bugetul propriu, tot ce s-a executat după această dată. De aceea vom merge acum în instanță, pentru a recupera ceea ce am plătit noi. Am așteptat până la finalizarea contractului cu spaniolii, pentru a avea un argument în plus să mergem în instanță și să cerem recuperarea banilor de care nu am putut beneficia din fondurile elvețiene“, a explicat viceprimarul Costel Mihai.
Primarul George Scripcaru, care a făcut alături de viceprimarul Costel Mihai și de directorul Colegiului de Informatică, Carmen Andrei, o vizită în teren pentru a vedea cum decurg ultimele pregătiri pentru primirea elevilor, în semestrul al II-leaîn clădirile nouamenajate, a declarat că Municipalitatea s-a îndreptat împotriva constructorului spaniol, dar pe de altă parte, a executat și firma de asigurare care a venit cu scrisoarea de garanție.
„Chiar săptămâna trecută am cerut executarea asiguratorului. Problema este însă că și această firmă de asigurări a intrat, la rândul ei, în insolvență“, a declarat primarul George Scripcaru.
În cazul Colegiului de Informatică, SC CONSTRUCCIONES DECO SA, firma spaniolă care nu a terminat lucrările timp a creat un prejudiciu de peste 1 milion de lei, au precizat reprezentanții municipalității.
Valoarea contractului de lucrări la Colegiu a fost de 5.036 227,97 milioane lei cu TVA, din carre pentru execuţie, 4.851.398,41 lei cu TVA. Doar că, în final, dpână la data scadentă a contractului, Municipalitatea a reușit să deconteze lucrări executate doar în valore de 3.803.427,33 lei cu TVA, din cauza întârzierilor.
Deoarece constructorul a fost în imposibilitatea finalizării lucrărilor, atât SC DECO CONSTRUCCIONES SA, cât și asiguratorul care ar fi trebuit să plătească garanția de bună execuție, SC Asito Kapital SA, au fost acționate in instanță pentru recuperarea prejudiciilor create, în valoare totală de 1.080.049,66 lei. Din această sumă, 331.586,95 lei trebuie recuperați de la Asito Kapital, iar restul de la DECO CONSTRUCCIONES.
1 Trackback / Pingback