FOTO. Ziua Limbii Române, sărbătorită pentru al patrulea an la Braşov, dar în condiţii de pandemie. Provocarea acestei ediţii: crearea unui dicţionar al scriitorilor braşoveni, în doi ani

Chiar dacă starea de alertă cauzată de pandemie nu a permis un eveniment de anvergură, în acest an, Ziua Limbii Române a fost totuși marcată la Brașov, într-o acțiune culturală organizată de Uniunea Scriitorilor din România (USR) – Filiala Brașov, în aer liber, în parcul de lângă sediul de la Teatrul Sică Alexandrescu.

La evenimentul deschis printr-un mini-recital al Cvartetului Gaudeamus al Filarmonicii Brașov au participat scriitori membri ai Uniuniii Scriitorilor din România – filiala Brașov, artiști plastici, actori, muzicieni. În cadrul evenimentului, tânărul violonist Bogdan Alexandru Costache de la Filarmonica Brașov a încântat audiența, iar actorul George Custură a susținut, la rândul său, un mini-recital de poezie patriotică.

Viceprimarul Costel Mihai, unul dintre cei care au promovat şi susţinut organizarea la Brașov, în ultimii ani, a unui eveniment care să marcheze Ziua Limbii Române, a fost și azi prezent la acțiunea Uniunii Scriitorilor, în calitate de invitat special.

„Cu bucurie am sărbătorit din nou, la Braşov, Ziua Limbii Române, alături de oameni care au transformat jocurile de cuvinte în artă şi care ne ajută să ducem mai departe frumuseţea, muzicalitatea şi măiestria limbii noastre. Pentru al patrulea an consecutiv am marcat alături de Uniunea Scriitorilor din România această zi specială pentru toşi românii – limba în care învăţăm să ne exprimăm, să ne ducem mesajul mai departe, limba în care spunem vorbe line celor dragi, limba în care ne cerem drepturile, cea care ne uneşte şi care de duce tradiţiile mai departe. Limba română este cea care dă formă şi conţinut identităţii noastre naţionale, pentru că, în final, este important nu doar ce transmiţi, ci şi cum transmiţi. Evenimentul de azi, dedicat Zilei Limbii Române, a fost unul de excepţie, chiar dacă, faţă de ediţiile anterioare, a fost mai restrâns. Îi multumesc preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Adrian Lesenciuc, pentru sprijinul acordat în ultimii ani în care ne-am ocupat împreună de organizarea acestui eveniment. Şi le mulţumesc artiştilor care şi astăzi au ales să sărbătorească în cadrul unui eveniment cultural frumos şi profund, Ziua Limbii Române. Ziua Limbii Române este un eveniment care în Republica Moldova se sărbătoreşte în fiecare an, din 1989. La Braşov, este la a patra ediţie numai, însă îmi doresc să rămână un eveniment cultural de referinţă al oraşului nostru”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.  

Cu ocazia evenimentului dedicat Zilei Limbii Române, scriitorul Adrian Lesenciu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Braşov, a lansat o invitaţie către toţi cercetătorii sau pasionaţii de literatură: realizarea unui „dictionar al scriitorilor din Braşov”.

„Pentru elevii şi studenţii din Braşov, pentru cititori, pentru cei care iubesc limba şi literatura română, provocarea pe care o lansez astăzi este aceea a unui Dicţionar al scriitorilor din Braşov. Am stabilit şi transmis membrilor Uniunii Scriitorilor – filiala Braşov un set de criterii minimale pentru ca un scriitor să fie inclus în acest dicţionar. Ne dorim ca toţi cei care au avut o contribuţie în ceea priveşte limba şi literatura română  să poată fi parte a acestui dicţionar, iatr el să nu fie doar unul cu interpretări parţiale şi subiective ale anumitor persoane, ci un document obiectiv. Odată stabilit parcursul acestui demers, vreau să putem face o distribuţie a autorilor şi în decurs de doi ani de yile să ne reîntâlnim la o zi a limbii române având un dicţionar decent, care să reprezinte, în primul rând, un document important pentru evoluţia comunităţii literare din Braşov”, a spus Adrian Lesenciuc. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.