Visul unei nopți de iarnă, la Poiana Brașov. 32 de milioane de euro, pentru încă 10 kilometri de pârtii de schi, funcționale 110 zile pe an

Extinderea domeniului schiabil din Poiana Brașov este anunțată repetitiv, de mai mulți ani, de cele mai multe ori planul fiind reluat și prezentat în ani electorali. La începutul fiecărui an, autoritățile locale brașovene anunță că în bugetul local al Brașovului sunt prevăzuți bani pentru realizarea documentațiilor tehnice. Același lucru s-a întâmplat și joi, când într-o conferință de presă, în prezența ministrului interimar al Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a fost prezentat un concept de extindere a domeniului schiabil, care face parte dintr-un master plan de dezvoltare a stațiunii (pentru care Asociației de Turism Poiana Brașov a plătit 75.000 de euro unei firme din Austria).2020: 250.000 lei, pentru Studiul de fezabilitate și Proiectul tehnic 

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a anunțat joi că în bugetul local pe anul acesta este prevăzută suma de 250.000 de lei, pentru realizarea documentației tehnice aferente proiectului, respectiv a Studiului de fezabilitate și a Proiectului Tehnic, după care se va putea lansa și licitația de lucrări. În acest moment, autoritățile locale au doar o estimare privind valoarea investiției, . Potrivit unei evaluări a specialiștilor austrieci, investiția se ridică la 32 milioane de euro. 

În ceea ce privește finanțarea lucrărilor, primarul nu a prezentat un montaj financiar, lăsând de înțeles prin discurs că „vom vedea”. Totuși, el a fost completat de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, care a afirmatat că o opțiune ar fi accesarea banilor europeni, în ciclul bugetar 2021 – 2027. „Finanțarea europeană ar putea fi accesată și în contextul implementării acestui proiect printr-un parteneriat public – privat”, a mai spus Veștea. Tot el a sugerat ca la nivelul Guvernului să se analizeze posibilitatea ca în loc să susțină proiectul domeniului schiabil de pe Masivul Făgăraș, să se ia în calcul susținerea extinderii domeniului schiabil din Poiana Brașov.  Zona Cheișoara din Râșnov, o poartă de intrare pe domeniul schiabil 

Potrivit master planului, domeniul schiabil spre Râşnov va fi extins cu aproape 30 de hectare (de la 70  ha la 100 ha). Lungimea totală a pârtiilor va fi mărită de la aproximativ 20 km la aproximativ 30  km. Proiectul include amenajarea a 10,4 km de pârtii (Drumul Albastru, Vanga Mare şi pârtii de legătură). Rețeaua de pârtii va face legătura între partea superioară a Masivului Postăvarul și zona Cheișoara din Râșnov. Estimarea specialiștilor austrieci este că pârtiile nou amenajate vor fi funcționale 110 zile pe an. Proiectul mai prevede realizarea unei telegondole dinspre Râşnov, în lungime de 1.830 de metri, precum şi a unui telescaun pe un traseu de 900 de metri din zona Kanzel. Conform reprezentanților Asociației de Turism Poiana Brașov, telegondola va fi realizată pe versantul nord – vestic, promisiunea lor fiind că nu va fi afectată de vântul puternic. 

Lac de acumulare, alimentat de ploile de primăvară  

Cum iarna a devenit un anotimp în ultima perioadă un anotimp secetos, noile pârtii vor fi înzăpezite cu ajutorul instalațiilor de producere a zăpezi artificiale. În acest sens, în master plan este prevăzută amenajarea unui lac artificial cu o capacitate de 100.000 mc, care precizat reprezentanții asociației amintite, va fi alimentat primăvara, din cursurile de apă din zonă, când debitul acestora crește mult în urma ploilor abundente. Ba mai mult, în master plan se arată că noul lac va fi legat cu cel existent pe platoul Ruia, iar acest lucru va face posibilă alimentarea ambelor cu apă provenită din precipitații, renuțându-se astfel la alimentarea cu apă potabilă din rețeaua municipiului Brașov. Câteva poienițe, transformate în parcări? 

Proiectul de extindere mai prevede și amenajarea unor parcări şi noi căi de acces dinspre Râşnov. Practic, a explicat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, din Râșnov, accesul pe domeniul schiabil se va face pe Drumul Cheișoara, o arteră care a fost asfaltată în cursul acestui an. 

În ceea ce privește parcările, reprezentantul Asociației de Turism Poiana Brașov a precizat că vor putea fi amenajate până la 1.000 de locuri de parcare. „Acestea ar putea fi amenajate în niște poienițe”, a declarat Rufa, care a explicat faptul că, pe planșe, poienițele în cauză sunt marcate cu roșu. 

În master plan se mai arată că în prezent, domeniul schiabil generează venituri de 5,5 milioane de euro, iar după extindere, veniturile se vor ridica la 9,75 milioane de euro. Pentru a se putea realiza acest proiect, va fi nevoie de asocierea municipiului Brașov cu orașul Râșnov, având în vedere că noile pârtii vor fi amenajate în fondul forestier al Râșnovului. 

După ce a asistat la această prezentare, ministrul Tineretului și Sporturilor a declarat că Brașovul este primul județ care i-a prezentat un master plan privind dezvoltarea infrastructurii pentru sporturile de iarnă și a precizat că acest proiect ar trebui susținut de Guvernul României. 

 

 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.