Managerul demisionar al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov: „Degeaba duci ventilatoare noi în spitale vechi, pline de microbi! Va fi jale, cel puțin la Brașov”

După ce în 12 martie a demisionat din funcția de manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov, dr. Ramona Ionescu a explicat în presa națională de ce a luat această decizie în plină criză COVID-19, dar a și avertizat explicit că spitalele au o mare problemă și nu sunt pregătite sub nicio formă pentru o astfel  de situație. „Degeaba duci ventilatoare noi în spitale vechi, pline de microbi! Va fi jale, cel puțin la Brașov”, a spus dr. Ramona Ionescu.

Fostul manager a declarat pentru Libertatea că a demisionat  în timpul unei întâlniri la Consiliul Județean Brașov, despre care a spus că „nu era o ședință de pregătire a COVID-19, era o problemă că se supăraseră că noi, cei de la Spitalul de Boli Infecțioase, cerem prea multe analize.

Dacă nu era asta, era altceva. Uitați care e discuția despre COVID-19: am avut mai multe convocări, că așa se numesc, convocări de la Prefectură, de la Comitetul de Situații de Urgență. Dar nu mi s-a răspuns la întrebări și nici la sugestii (…) Am întrebat mereu: câte ventilatoare avem? Nu mi s-a răspuns. În toată lumea se vede acum cât de importante sunt. Iar la noi vor fi și mai importante. Se cumpără acum, înțeleg, la nivel de țară. Foarte bine că se iau. Oricâte ventilatoare am avea, vor fi prea puține. Degeaba duci ventilatoare noi în spitale vechi, pline de microbi! Va fi jale, cel puțin la Brașov”.

Printre altele ea a precizat că în urmă cu mai mult timp, înainte de izbucnirea epidemiei, „am propus inclusiv asta: haideți să ne gândim la ridicarea rapidă a unui spital. Din structuri metalice. Pentru că avem studii care arată ce e în Spitalul Județean de Brașov, ce germeni sunt acolo”, însă spune că nu a fost ascultată. 

 „Dați-mi voie. Sper să consemnați ceea ce spun. Chiar dacă e o discuție care părea de specialiști, e foarte important să spunem aceste lucruri, dacă tot îmi asum să mă distrugă. Anul trecut, cred, a apărut un alt studiu de biologie moleculară – REZBIN -, al doamnei doctor Daniela Neculoiu și al grupului de lucru de la Universitatea Transilvania Brașov. A relevat o rezistență alarmantă, de data aceasta și a familiei microbiene (…) Secțiile ATI au microbi multidrog rezistenți. Riscul este de pneumonii nosocomiale dezvoltate rapid pe ceea ce face oricum COVID-19 în organism” și susține că modelul aplicat la Cluj, unde a fost cumpărat un spital privat nou ar putea fi replicat și în alte zone ale țării. 

 

 

 
 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.