Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie din Brașov susține că pacientul COVID de la Zărnești a fost „lăsat moștenire” de fostul coordonator al secției

După ce în presă au apărut informații în care se arăta că secţia exterioară de la Zărnești a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie din Brașov este un focar de coronavirus, managerul interimar al unității, dr. Nicușor Bîgiu, a reacționat, lăsând de înțeles că problema a apărut în perioada în care la Zărnești coordonator dr. Simona Simion (înlocuită ulterior cu dr. Tiberiu Szasz).

Aceasta a transmis un mesaj public săptămâna trecută, în care se arată că spitalul nu este pregătit pentru a prelua pacienți cu noul coronavirus.

La puțin timp după ce dr. Simionescu a lansat acest avertisment, au apărut probleme la pavilionul  Zărnești, un pacient fiind  depistat pozitiv cu COVID -19, iar cadrele medicale de acolo susțin că nu au fost luate măsuri de protejate a personalului medical de acolo. În replică, managerul spune că  „numirea noului medic  coordonator, Tiberiu Szasz, s-a făcut la data de 1 aprilie. Pacientul menționat în materialele de presă ca fiind infectat cu noul coronavirus a prezentat febră încă din data de 31 martie. Cazul a fost identificat și investigat de noul coordonator al secției. Data probabilă a contaminării pacientului este anterioară zilei de  25 martie”.

Personalul medical de la Zărnești va fi testat la o clinică privată 

După apariția pacientului cu coronavirus, Bîgiu susține că a fost declanșată o anchetă epidemiologică, iar „pentru acest caz s-a constatat, similar situației din Suceava, lipsa de aderență a unei părți a personalului (8 persoane) în privința folosirii măștilor și mănușiilor în data de 30 martie, dar și anterior, în contextul în care restul personalului (36 de persoane) purta măști și mănuși. Până la acest moment nu a fost indentificat un link epidemiologic cu clusterele de vecinătate, fiind vorba, cel mai probabil, de un purtător sănătos al virusului”.  

Pe de altă parte, managerul spitalului a anunțat că de luni, 6 aprilie, „vom începe testările PCR-RT pentru personalul Secției Psihiatrie din Zărnești, la un laborator privat. Testarea pacienților-contacți, în număr de doi, este la acest moment în curs. 

DSP Brașov a dat OK-ul pentru „Neuro”

Totodată, Bigiu a declarat că  spitalul a primit acordul Direcției de Sănătate Publică Brașov pentru a deveni unitate Covid-19.

„Acest acord a fost primit în conformitate cu Ordonanța militară de instituire a stării de urgență, după analizarea circuitelor, spațiilor, dotărilor și schemei de personal. Parterul unității este dotat cu console de oxigen de înaltă presiune la 16 paturi, 2 ventilatoare portabile (dotări realizate în 2019), aparate din categoria «monitoare funcții vitale» la toate cele 16 paturi, infuzomate și injectomate. Această dotare minimă a permis și aprobarea fondurilor pentru achiziția de ventilatoare”. susține managerul.

Totodată, sursa citată a menționat faptul că  „în urma observațiilor, întemeiate, ale colegilor neurologi aflați în grupele stabilite pentru primirea pacienților COVID-19, am răspuns prin angajarea unui medic de boli infecțioase și prin detașarea unui medic internist astfel încât să se constituie o echipă multidisciplinară, capabilă să trateze această patologie (spitalul are la acest moment un etaj ocupat)”. 

Acesta a mai spus că declanșarea „Planului alb” la nivelul unității medicale s-a făcut cu notificarea prealabilă a Consiliului Județean, a Instituției Prefectului, a Direcției de Sănătate și Asistență Medicală și a Direcției de Sănătate Publică din Brașov. De asemenea, la data declanșării „planului alb” al ministrului Sănătății, Bîgiu spune că au fost solicitate stocurile de materiale sanitare cu privire la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie.  

De ce a fost schimbată Simona Simion 

 În ceea ce privește schimbarea conducerii secției de la Zărnești, dr. Bîgiu susține că „decizia de înlocuire a medicului coordonator al Secției de Psihiatrie din Zărnești s-a luat în contextul aprobării modificărilor de structură. Conform adresei primite la data de 30 martie –  ce presupun relocarea Compartimentului Psihiatrie Cronici situat pe strada Mihai Eminescu în cadrul Secției Psihiatrie din Zărnești –  dar și pentru a înlătura o oarecare «laxitate» în aplicarea protocolului de lucru privind supravegherea, controlul și limitarea infectării cu COVID-19 la Secția Psihiatrie din Zărnești (prevederile protocolului au fost comunicate personalului, sub semnătură, în data de  3 martie, cu triaj obligatoriu al personalului de cel puțin două săptămâni”. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.