Planul inițial al autorităților brașovene pentru lupta împotriva noului coronavirus: 500 de paturi și 100 de locuri în ATI. Acum sunt 288 paturi și un număr aproximativ de locuri ATI

După ce în 20 martie 2020 Ministrul Sănătății a aprobat Planul alb pentru organizarea sistemului spitalicesc din România în contextul pandemiei COVID 19, în 21 martie,  prefectul Județului Braşov a convocat o şedinţă în vederea identificării de soluții pentru organizarea activității medicale în caz de epidemie cu coronavirus la nivelul judeţului nostru. Atunci a fost stabilit că în județul Brașov va fi nevoie de minim 500 de paturi de spital pentru pacienții cu COVID-19 și alte 100 paturi de terapie intensivă pentru pacienţii cărora li s-ar deteriora funcția respiratorie ( mediu şi sever). 

Unde suntem acum?

În ceea ce privește numărul de paturi, în acest moment sunt disponibile în Brașov 288 de paturi, dintre care 65 la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 82 la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și alte 141 la Pavilionul central al Spitalului Clinic de Neurologie și Psihiatrie Brașov.

Practic, dacă ne raportăm la ceea ce s-a discutat la Prefectură în 21 martie, ar mai fi nevoie de 212 paturi. Potrivit ordinului nr. 533 din 29 martie 2020 al Ministrului Sănătății, următorul spital care ar trebui să preia cazurile COVID-19 este cel din Făgăraș, care are o capacitate de 273 de locuri. Totuși, conducerea unității sanitare din Făgăraș nu este de acord cu această decizie, iar, pe de altă parte, Prefectura Brașov a declarat că a transmis la București o listă în care a propus ca unități medicale suport, Pavilionul Tractorul al Spitalului Clinic Județean Brașov și Spitalul CF Brașov. Conform datelor disponibile pe site-urile celor unități sanitare, Pavilionul Tractorul are o capacitate totală de 169 de locuri, iar Spitalul CF Brașov are o capacitate de 125 de locuri. 

10% din necesarul de paturi ATI? 

Cât despre locurile ATI, numărul acestora nu este foarte clar nici acum. Conform declarației directorului medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență, Cătălin Mișarcă, la această unitate există 10 paturi ATI complet dotate pentru pacienții COVID-19 și, în caz de nevoie, se mai pot adăuga 5, rezultând un total de 15. 

De asemenea, managerul a spus că în unele condiții, spitalul poate ajunge la un maxim de  La Spitalul de Boli Infecțioase și la Spitalul de Pneumoftiziologie nu există paturi de terapie intensivă, ci doar proiecte de amenajate a acestora, mai exact 10 la Pneumoftizioligie și 8 la Infecțioase.

Nici Spitalul de Neurologie și Psihiatrie nu poate prelua cazurile grave, declarația fiind făcută de managerul unității, Nicușor Bîgiu, în data de 26 martie.

„Suntem pregătiți să tratăm la acest moment cazuri asimptomatice, forme ușoare, medii. Pentru formele severe, ca cele care necesită intubație și echipă de terapie intensivă, nu suntem pregătiți. Odată cu constituirea Celulei de Criză la la nivelul Prefecturii (Brașov – n.n.) se vor crea condiții și gărzi pentru medicii anesteziști în așa fel încât să fie identificat un spațiu în așa fel încât pacienții care ajung la detresă respiratorie  să fie tratați competent de acești specialiști”, a declarat Bîgiu în 26 martie 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.