Coronavirusul ar putea fi „momentul zero” pentru sistemul sanitar brașovean. Directorul DSP Brașov: „Închidem ochii și dăm autorizații sanitare cu termene de conformare care nu se împlinesc”

Cunoscute și înainte, problemele sistemului sanitar brașovean au fost mult mai vizibile în spațiul public în ultimele luni, odată cu pandemia de coronavirus. De altfel, Direcția de Sănătate Publică Brașov a anunțat încă din 15 mai plan de reorganizarea a unor spitale din Brașov, care presupune trecerea Spitalului de Boli Infecțioase în subordinea Spitalului Clinic Județean de Urgență, mutarea Spitalului de Pneumoftiziologie pe platforma Mârzescu sau mutarea secțiilor de psihiatrie din imobilul de  pe strada Mihai Eminescu la Sânpetru (unde va fi desființată Unitatea de Asistență Medico Socială).  

Acest plan a fost prezentat de directorul DSP Brașov, Andrea Neculau,  în ultima ședință de plen a Consiliul Județean Brașov, Andrea Neculau, care a și avertizat autoritățile județene că este nevoie de o strategie integrată de eficientizare și dezvoltare a sistemului de sanitar brașovean, care să conțină „măsuri ferme și clare”. 

„ Această epidemie ne-a arătat ce nevoie de servicii medicale avem, mai clar poate decât înainte. Unele dintre probleme au fost semnalate de către cetățenii acestui județ, care au avut neșansa să ajungă în spitalele brașovene în această perioadă. Cu toții ați văzut condițiile inadecvate de spitalizare. Ele sunt cauzate de faptul că multe  dintre clădirile acestor spitale sunt vechi, cu un statut patrimonial neclar, în care nu se pot face investiții adecvate, pentru a se atinge standardele de îngrijire sau de organizare a activității sanitare (…) Această strategie depinde de ceea ce avem acum, pentru că nu putem construi spitale peste noapte. Ceea ce avem trebuie să folosim la modul optim. Cred că suntem în fața unor decizii importante și, sigur, toată comunitatea trebuie să aibă o opinie”, a declarat Neculau. 

Ba mai mult, șeful DSP Brașov a mai spus că „foarte multe dintre spitale nu îndeplinesc standardele. Închidem ochii și dăm autorizați sanitare cu termene de conformare care nu se împlinesc”. 

Spitalul de Boli Infecțioase, ineficient, mic și „vedetă” pe Facebook

Andrea Neculau a detaliat situația de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate care, în viziunea DSP Brașov, ar trebui să devină secție exterioară a Spitalului Clinic Județean de Urgență. „Suntem în situația de a avea un spital mic, ale cărui paturi, de ani de zile sunt prezentate în mod supradimensionat față de standardele pe care noi le-am putea accepta ca Direcție de Sănătate Publică. Acest standard supradimensionat le-a asigurat supraviețuirea și finanțarea. Până când vom face acest lucru? Până când pacienții noștri vor umple Facebook-ul cu reclamațiile din spitale, prezentând cum stau ei grămadă în saloane? Saloane care nu au nici măcar geam, nici măcar aerisire”, a declarat Neculau. 

Conform datelor DSP Brașov, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, anul trecut, rata de utilizare a paturilor a fost de de aproximativ 59%. 

  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.