FOTO. Casa din Piața Enescu în care s-a născut poetul local Ștefan Baciu și-a recăpătat farmecul de altădată

Clădirea din Piața Enescu nr. 6 (colț cu str Michael Weiss), în care s-a născut poetul Ștefan Baciu și-a recăpătat farmecul de altădată. Imobilul a fost complet reabilitat la nivel de fațadă, în programul-pilot propus de Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității și desfășurat de Municipaltate. Din acest program-pilot fac parte patru clădiri din centrul istoric, care au fost sau vor fi reabilitate, pentru creșterea calității arhtectural-ambientale. 

Clădirea de la adresa Piața Enescu nr. 6 este monument istoric și a fost ridicată la sfârșitul secolului XIX ca o locuință de negustor, cu spații comerciale la parter și spații de locuit la etaj. Este casa în care s-a născut poetul brașovean Ștefan Baciu, în 1918, după cum atestă o plachetă comemorativă aflată pe fațada de acces către Piața Enescu. Fațada prezintă elemente neorenascentiste și poartă amprenta stilistică a arhitecturii de influență austriacă.

„Această clădire a fost aleasă din mai multe motive – este o casă în care a locuit Ștefan Baciu (poet brașovean, scriitor, academician, critic literar și diplomat, n.n.), clădirea are o arhitectură interesantă, este vizibilă pe două artere de circulație din zona istoric și, în plus, municipalitatea are în proprietate două dintre apartamentele imobilului. Lucrările au început în luna august, anul trecut, și valoarea lor totală a fost de 420.000 de lei, din care contribuția Municipiului a fost de aproximativ 171.000 de lei. Din această sumă, 73.904 lei a fost grantul (fondurile nerambursabile acordate din bugetul municipiului, n.n), iar restul a reprezentat cota-parte aferentă proprietății municipalității. În cadrul grantului au fost efectuate lucrări de restaurare a fațadelor, a elementelor decorative, cu respectarea tehnicilor și materialelor specifice perioadei în care a fost realizată construcția, s-a restaurat poarta de acces și s-au recondiționat și înlocuit parțial tâmplăriile, cu unele de un model identic celor originale“, a explicat Marilena Manolache, arhitectul șef al municipiului Brașov

Valoarea mai mare a proiectului a fost dată de o serie de lucrări care nu au fost eligibile prin programul municipalității, cum ar fi, de exemplu, o serie de lucrări de consolidare.

„Imobilul din Piața Enescu a fost reabilitat în cadrul programului privind creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zona veche a municipiului Brașov, un program cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov cu până la 50% din valoarea totală a proiectului. Concret, proprietarul sau proprietarii clădirilor din centrul istoric pot reabilita acoperișul, fațada, tâmplăriile sau alte elemente exterioare ale clădirii, pe baza unui proiect autorizat, și cu un deviz stabilit, iar primăria suportă până la 50% din cheltuiala acestor lucrări. Avem câteva exemple de acest fel în centrul istoric, unele sunt finalizate, altele sunt în curs de finalizare, bine ar fi să avem cât mai mulți solicitanți pentru acest program și să refacem astfel cât mai multe clădiri din această zonă. Acest ghid de finanțare completează o serie de măsuri aflate în vigoare în acest moment, precum scutirea de impozit pentru clădiri monument din zona istorică tocmai pentru a sprijini proprietarii să le întrețină și numai dacă fac acest lucru. Din păcate avem și foarte mulți proprietari care nu fac aceste lucrări. Noi avem un inventar în toată zona, sunt câteva sute de clădiri inventariate, iar dacă proprietarii nu vor dori să ia măsuri pentru a le întreține – chiar și în condițiile în care noi le dăm până la jumătate din bani pentru acest lucru – vor intra în programul de supraimpozitare cu până la 500%. Fac un apel la toți cei care sunt în această situație să acceseze acest program finanțat din bugetul local “, a declarat primarul George Scripcaru.

Clădirea de pe strada Michael Weiss nr. 35, următoarea investiție în Programul-pilot

Următorul imobil la care vor începe lucrările prin acest program pilot este clădirea de pe Michael Weiss nr. 35, unde a fost obținută autorizația de construire, iar săptămâna viitoare va fi semnat contractul de finanțare, între proprietari și Primăria Brașov. Primul imobil  finalizat în acest program a fost cel de pe str. Sf. Ioan nr. 10, în septembrie 2019. 

„Programul de sprijinire a restaurării fațadelor în zona istorică continuă și așteptăm solicitările de la cetățeni. Cel mai important este ca proprietarii să se pună de acord cu procedura de parcurs pentru a obține această finanțare“, a completat arhitectul-șef al municipiului.

Regulamentul pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zona veche a municipiului Brașov poate fi accesat aici:

https://www.brasovcity.ro/file-zone/regulamente/mediu/Regulament%20de%20interventie%20pentru%20cresterea%20calitatii%20arhitectural-ambientale%20a%20cladirilor%20din%20zona%20de%20protectie%20a%20monumentelor%20istorice%20si%20pentru%20zone%20construite%20protejate%20in%20Municipiul%20brasov.pdf

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.