Premieră medicală la Braşov. Malformaţie congenitală cardiacă, operată minim-invaziv

Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov, inaugurat în urmă cu o săptămână, a realizat o nouă premieră pentru medicina brașoveană, în acest domeniu, echipa de medici reușind să rezolve pe cale minim invazivă, endoscopică, o malformație congenitală complexă la nivel cardiac, pentru care singura soluție terapeutică practicată era intervenția chirurgicală clasică, ce presupune deschiderea sternului.

Este vorba de un tânăr de 30 de ani, care, în urma unor controale cardiologice, a fost diagnosticat cu un retur venos pulmonar anormal, asociat cu defect septal atrial de tip sinus venosus. Mai precis, tânărul suferea de două malformații congenitale cardiace, prima cauzând o trecere anormală a sângelui din atriul stâng în cel drept, iar cea de-a doua fiind o malformație rară care constă în conectarea anormală a vaselor care transportă sângele oxigenat de la plămâni la inimă. Pacientul s-a adresat anterior mai multor centre de specialitate, dar soluția propusă de acestea presupunea deschiderea totală a cavității toracice prin sternotomie.

Incizia făcută pentru realizarea acestei intervenții a avut doar 4 centimetri, suficient pentru ca medicii să introducă instrumentele specifice folosite în cazul unei intervenții minim invazive. Intervenția pe cale endoscopică s-a realizat în două etape, prima constând în închiderea defectului septal, urmată apoi realinierea venelor pulmonare, astfel ca acestea să nu se mai deschidă în partea dreaptă a inimii, ci în partea stângă.

Din echipa coordonată de fostul ministrul al Sănătăţii, Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, toracică și pulmonară, au făcut parte Dr. Felix Fărcaș și Dr. Anca Chitic, chirurgi cardiovasculari; Dr. Pitis Cristina, medic primar cardiolog, precum și Dr. Mihai Chiloflischi, medic șef secție ATI și Dr. Carmen Sircuță, medic specialist ATI.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.