Scandal în USR. Mai mulți membri acuză conducerea partidului de „politica pumnului în gură”. Printre ei, deputatul de Brașov Tudor Benga

17 membri USR din echipa anti-Barna semnează o scrisoare în care acuză conducerea partidului de „politica pumnului în gură”, acuzând că Biroul Național l-a suspendat pe președintele organizației USR Sector 4, Marius Gheorghe, chiar în timpul alegerilor pentru conducerea filialei. Printre semnatarii scrisorii se află şi deputatul de Braşov, Tudor Benga, membru al Biroului Naţional, dar şi Irineu Darău, preşedintele organizaţiei judeţene USR Braşov.  

Scrisoarea a fost publicată pe paginile de Facebook ale  unora dintre semnatari.  Semnatarii susțin că din decembrie și până în prezent au fost excluși sau suspendați de către Biroul Național nu mai puțin de 35 de membri de partid, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că ar fi contestat acțiunile conducerii Barna.

Ei acuză și „practici abuzive și de intimidare” împotriva unor șefi de filiale de către birourile județene „conduse de oameni loiali echipei Barna” și susțin că „aceste metode trebuie să înceteze”.

Redăm integral textul scrisorii:  

În ultimele zile mai multe voci importante din societatea civilă cer public conducerii USR să înceteze excluderile și suspendările pe delicte de opinie. Cu toate acestea, în ședința din 17 iunie condusă de Dan Barna, Biroul Național l-a suspendat pe Președintele organizației USR Sector 4 cu o zi înainte de alegerile din filiala unde era și candidat.
Este o situație pe care mulți colegi și foști colegi au reclamat-o intern de mai multă vreme, iar cei ce dețin majoritatea în conducerea partidului ignoră cu bună știință semnalele ce vin de la firul ierbii. Mai mult decât atât, prin susținătorii lor, creează contexte care să motiveze acțiunile abuzive de excludere sau suspendare a membrilor incomozi, catalogați ca „elemente”, „sabotori” sau „tineri zgomotoși”.
Pretindem de la cel mai înalt nivel că facem o altfel de politică, că respectăm libertățile fundamentale și luptăm pentru o justiție independentă. Asta în exterior.
Se întâmplă tot mai des în viața internă a USR excluderi și suspendări abuzive, intervenții chiar în procesul de alegeri interne pentru funcțiile de conducere la nivel de filiale locale sau județene.
Din decembrie până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național nu mai puțin de 35 colegi, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că au contestat acțiunile conducerii Barna. Cazurile respective au fost prioritizate în mod discriminatoriu, iar sentințele politice au venit rapid și implacabil.
Foarte mulți alți colegi au fost excluși sau suspendați de Birourile Județene conduse de oameni loiali echipei Barna. Câteva filiale locale și-au dat demisia în bloc reclamând practicile abuzive și de intimidare ale șefilor din aceste filiale.
Și toate acestea în timp ce, în cazul unor acuzații grave de încălcare a Statutului USR de către cei loiali echipei Barna, sesizările respective nu sunt puse pe ordinea de zi a Biroului Național sau a Comitetului Politic (în cazul unor parlamentari sau europarlamentari).
Aceste metode trebuie să înceteze, iar majoritatea care conduce azi USR-ul trebuie să se întoarcă la principiile pe care s-a clădit acest partid, dintre care cel mai important este acela că vocea fiecărui membru trebuie să fie auzită și ascultată. Democrația și politica reprezintă arta dialogului. Politica „pumnului în gură” este specifică altor forme de organizare către care cu siguranță nu vrem să ne îndreptăm nici ca partid, nici ca societate. 
În USR este nevoie ca toate grupurile interne, inerente unei democrații, să se supună principiilor statului de drept și să militeze pentru un sistem de arbitraj corect, eficient și echidistant, la toate nivelurile”.  
Semnatari: 

Ana Ciceală, consilier general și membru Biroul Național USR
Nicu Ștefănuță, vicepreședinte USR
Dumitru Dobrev, membru Biroul Național USR
Teodora Stoian, membru Biroul Național USR
Andrei Macsut, membru Biroul National USR
Andrei Corbu, membru Biroul Național
Tudor Benga, deputat și membru în Biroul Național
Bogdan Stroe, președinte USR Sector 3
Cristi Crivăț, președinte USR Sector 5
Andrei Nistor, președinte USR Ilfov
Vlad Alexandrescu, senator USR
Cristian Ghica, senator USR
Alin Ionuț Arsu, deputat, membru Biroul Municipal București
Irineu Darău, președinte USR Brașov
Andrei Drancă, președinte USR Botoșani
Radu Crețu, președinte USR Satu Mare
Andrei Zisu, membru USR Diaspora
Florin Chițu, membru suspendat Birou Local USR Giurgiu
Mircea Poenaru, președinte suspendat USR Giurgiu
Gheorghe Secară, vicepreședinte suspendat Birou Județean USR Giurgiu
Stelian Bigan, președinte suspendat Birou Local USR Giurgiu
Liviu Pencea, vicepreședinte suspendat Birou Județean USR Giurgiu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.