Transparenţa dorită de viceprimarul Flavia Boghiu: Cine vrea să asiste la şedinţele publice ale Consiliului Local Braşov trebuie să depună o cerere. E valabil şi pentru jurnalişti

Viceprimarul Flavia Boghiu dă un nou sens transparenței promise în campania electorală dar și relației pe care Primăria Brașov o are cu presa. La şedinţa extraordinară a Consiliului Local de azi, când s-a rediscutat mărirea organigramei instituţiei, Boghiu a sugerat că cei doi jurnalişti aflaţi în sală ar trebui să plece, pentru că „nu sunt consilieri locali şi nici membri ai aparatului administrativ”, şi  pentru că nu au depus o cerere, cu 24 de ore înainte, aşa cum spune Regulamentul CL (în viziunea sa). 

O interpretare personală a regulamentului

Flavia Boghiu şi-a argumentat solicitarea citând din Regulamentul Consiliului local, care spune că la „şedinţe pot asista și lua cuvântul prefectul, președintele Consiliului Județean sau reprezentanții acestuia, deputații și senatorii, miniștrii și ceilalți reprezentanți ai Guvernului, secretarii și subsecretarii de stat, conducătorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și celorlalte organe centrale, conducătorii compartimentelor de resort și ale organismelor prestatoare de servicii publice sau de utilitate publică din UAT și persoane interesate în sensul prezentului regulament”.

Viceprimarul a amintit, de asemenea, că pentru a putea lua parte la şedinele Consiliului Local, „persoanele interesate” trebuie să facă o cerere cu cel puţin 24 de ore înainte, ceea ce în acest caz nu s-a întâmplat.

Lămuririle pentru Flavia Boghiu  au venit din partea secretarului municipiului Braşov, Adriana Trandafir, care i-a explicat că, în fapt, articolul pe care viceprimarul l-a citat pentru a-şi argumenta cererea de „evacuare” a celor două persoane din sală se referă la situaţiile în care invitaţii doresc să ia cuvântul sau au diferite intervenţii pe ordinea de zi.

„Dacă îmi permiteţi, din câte îmi aduc aminte, la articolul la care aţi dat citire este vorba de a lua parte la luarea cuvântului, nu la participarea în sine. Pot sta în sală, nu e nicio problemă, dar pentru a lua cuvântul trebuiau să facă cerere în scris, pentru a putea verifica acele condiţii pe care le avem în regulament”, a explicat secretarul municipiului. 

La rândul său, consilierul Ciprian Chiricheş a întărit explicaţia secretarului municipiului spunând  că „faptul că se fac transmisiuni online, nu înseamnă că automat că oferim calitatea de şedinţă publică”. „Dacă cineva îşi doreşte să intre în această clădire, o poate face, respectând regulile normale. Dacă nu intervine în discuţii pe parcursul dezbaterilor, vă rog ca persoanele să fie lăsate în sală”, a mai spus Chiricheş. 

Flavia Boghiu a încercat şi un argment legat de „situaţia pandemică”, însă, în final, preşedintele şedinţei a permis prezenţa celor doi jurnalişti. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.